sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Markuksen syntymäpäiväkakku

Taas on viikko vierähtänyt niin nopeasti, että ei mitään järkeä. Ihan outoa, että vuoden alusta on jo kulunut yhdeksän viikkoa, pätkäpaastonnut olen jo samaisen ajan ja tänään loppui vuoden ensimmäinen harjoittelusuunnitelma salille. Lopputuloksena tämä alkuvuosi on tuottanut jo viisi pudotettua kiloa, paljon terveellisempiä elämäntapoja ja rutkasti uutta treeni-intoa. Tänään sitten jo teinkin seuraavan harjoittelusuunnitelman ja toivon vielä nipistäväni toiset viisi kiloa seuraavan kahdeksan viikon aikana. Sitten voi taas katsella, mitä sen jälkeen haluaa.

Perjantaina oli kuitenkin Markuksen syntymäpäivä ja jälleen tänä vuonna toivomuksena oli nutellainen suklaakakku. Viime vuonna tein kakuksi ihan perussuklaakakun, jonka taikinaan laitoin rutkasti nutellaa. Kakku oli apinan mallinen ja tein pursotuksin kakkuun apinan värit nutella-voikreemillä. 
Tällä kertaa halusin tehdä pitkästä aikaa oikein kunnon täytekakun, jonka täytteisiin laitoin nutellaa. Kakusta tuli ihan uskomattoman hyvä, mutta koristelu ontui kiireen ja lämpimien käsien takia hiukan tavallista enemmän. Kerman pursottaminen nätisti ei tuntunut onnistuvan lainkaan. Olen törmännyt tähän ongelmaan ennenkin enkä ole vieläkään saanut selville, miksi kermavaahdolle käy niin, että se jotenkin "lässähtää" ensimmäisten pursotusten jälkeen (vaikka siis ottaisin uudet kermat purkista pursotuspussiin ja aloittaisin alusta) eikä muodostu tiukkoja kauniita tyllanmuotoisia kuvioita. Osaako joku auttaa onnetonta? Onko jollekin joskus sattunut samalla tavalla? Olisi niin kiva saada tehtyä tasalaatuisia pursotuksia jokaikinen kerta!

Kakkupohjan leipomiseen käytän aina Ulla Svenskin Unelmakakut - kirjan reseptiä, koska saan sillä aina samanlaisia ihania, kuohkeita ja ennen kaikkea onnistuneita kakkupohjia, joita on helppo täyttää ja joilla on helppoa saada aikaan onnistunut täytekakku. Suosittelen kokeilemaan kakkupohjaa tällä reseptillä, koska minulle tämä on ainakin ollut vastaus useisiin ongelmiin kakkupohjan suhteen.

Kakku oli jälleen (kuten täällä blogissa on jo totuttu kuulemaan) taivaallisen hyvää! ;-) Mutta minkäs sille voi, kun priimaa pakkaa aina tulemaan, heh heh! ;-) Käytin kakun täytteeseen Grasshopper pie:n ideaa korvata liivatteet sulatetuilla vaahtokarkeilla. Kakun kostutin sokeroimattomasta kaakaosta tehdyllä kaakaolla ja väliin laitoin nutellatäytteen lisäksi banaania. Pinnan koristelin suklaa-ganachella ja nutella-kermavaahdolla. Kukkaset olin tehnyt jo aiemmin ja halusin tehdä kakusta vähän söpömmän, joten kaivoin ne kätköistään.


Ainekset:

Pohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte 1:
88 g vaahtokarkkeja
½ dl maitoa
½ prk Nutellaa
2½ dl kuohukermaa

Täyte 2:
2 kypsää banaania

Kostutus:
1 dl maitoa
2 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta

Pursotus:
5 dl kuohukermaa
3-4 rkl Nutellaa
2 pss kermankovetinta
sokeria

Suklaaganache:
125 g kuohukermaa
107 g tummaa suklaata
6 g voita


  • Ota kananmunat huoneenlämpöön ajoissa ennen leipomista. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään vatkaamisen aikana ja voitele yksi tai kaksi irtopohjavuokaa ja leivitä ne. Sekoita varovasti kääntelemällä kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla tasalämmöllä noin 20-25 minuuttia uunista riippuen. Jäähdytä pohjat kunnolla.
  • Tee paistamisen aikana täytteet valmiiksi. Nutella-täytettä varten mittaa kattilaan vaahtokarkit ja maito. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sulattele vaahtokarkit miedolla lämmöllä kokonaan joukkoon. Lisää sekaan nutella (kun kattila on jo pois liedeltä). Anna seoksen jäähtyä kunnolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää KUNNOLLA jäähtyneeseen nutella-vaahtokarkkiseokseen. Sekoita varovasti, kunnes täyte on tasainen. Leikkaa kakkupohja neljään osaan, kostuta pohja kaakaolla ja täytä ensimmäinen väli täytteellä 1. Itse käytän täyttämisen apuna irrotettavaa reunaa, jonka saa kiristettyä pohjan kokoiseksi. Tällöin täytteestä voi tehdä korkeamman sen valumatta kakun välistä ulos ennen jähmettymistä. Muussaa banaanit. Kostuta seuraava kerros kaakaolla ja lisää kerros banaanimurskaa. Lisää päälle seuraava kakkukerros ja kostuta jälleen. Täyte kolmas väli nutellatäytteellä ja nosta päälle viimeinen kakkukerros, josta tulee kakun kansi. Älä enää kostuta kakkua, vaan siirrä se hyytymään jääkaappiin vähintään viideksi tunniksi.
  • Kun kakku on ollut tarpeeksi kauan kylmässä, valmista suklaaganache. Sulata kattilassa suklaa kerman joukkoon. Lisää lopuksi voi. Anna jäähtyä hieman ja kaada sen jälkeen kakun pintaan. Suklaan voi antaa valua kakun reunoillekkin, jolloin voit levittää valuneen suklaan kakun pintaan.
  • Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaamisen lopussa lisää oman maun mukaan sokeria ja kermankovetinta, jos sellaista omistat. Lisää joukkoon nutellaa oman maun mukaan. Mitä enemmän nutellaa, sitä tummempi väri.
  • Koristele kakku kermapursotuksin, marsipaanikukin ja sokerihelmin.








Ihanan kakun lisäksi iltaamme kuului myös ruokakokeilu. Lupasin kokata Markukselle terveellistä ja reseptin luojan mukaan erittäin herkullista soijakanaa riisillä. Ja nam, oli kyllä hyvää! Resepti löytyy täältä. Kuvat ovat toki alkuperäisen reseptin yhteydessä paljon houkuttelevampia! ;-)


Hauskaa alkavaa viikkoa kaikille ja kokkailkaa jotain hyvää näin alkaneen maaliskuun kunniaksi,
Viivi

Follow on Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti