Hillot

Mausteinen mangochutney

Viimeinenkin pyhä alkaa olla taas takana ja arjen on huomenna taas aika alkaa. Toisaalta on kivaa, että päivät palaavat taas uriinsa ja tekeminen saa jälleen jonkin sortin rutiinia. Ehkäpä sitä alkaa jopa muistamaan, mitä päivää milloinkin eletään!

Lisäksi viime viikko oli ensimmäinen pätkäpaasto viikkoni ja selvisin siitä kunnialla! Itse asiassa paremmin, kuin osasinkaan odottaa, sillä toinen paastopäivä eli eilinen oli jo suhteellisen helppo. Tästä on hyvä jatkaa!

Teimme joulun alla Markuksen kanssa joululahjoiksi mangochutneya lahjakoreihin. Ohjeen löysimme jo vuosi sitten Lahjoja keittiöstä - 100 vastustamatonta lahjaa kaikkiin tilaisuuksiin (Annie Rigg, Tammi) ja teimme sitä jo itsellemme pienen annoksen viime helmikuussa. Maku oli erittäin hyvä ja päätimme jo silloin, että tämä tulee löytämään tiensä myös perheidemme ruokapöytään. Tämän chutneyn tekemisessä menee tovi ja se on parhaimmillaan vasta kahden viikon päästä sen tekemisestä. Kaikki on kuitenkin vaivan arvoista!


Ainekset:
1 kuorittu ja hienonnettu sipuli
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 punainen chilipalko hienonnettuna ilman siemeniä
noin 2 cm pala tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
1 hapokas omena kuorittuna ja malto lohkottuna (Granny Smith)
2 isoa kypsää mangoa kuorittuna ja kivi poistettuna
2 kardemumman palkoa rouhittuna
½ tl sarviapilansiemeniä
½ tl juustokuminansiemeniä
vajaa ½ tl korianterinsiemeniä
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1 kanelitanko
vajaa ½ tl jauhettua kurkumaa
1 3/4 dl valkoviinietikkaa
½ tl mustakuminansiemeniä
½ tl suolaa
100 g fariinisokeria
100 g kidesokeria
½ limetin mehu

  • Pane sipulit, valkosipulit, chili ja inkivääri  isoon kattilaan. Leikkaa omena ja mangot  noin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja lisää kattilaan. Mangon on tärkeää olla kypsää, muuten se jää auttamatta raa'aksi. 
  • Riko kardemummanpalot huhmareessa, irrota siemenet ja poista vihreät kuoret. Paahda kardemumman-, sarviapilan-, juustokuminan- ja korianterinsiemenet kuivalla paistinpannulla tuoksuviksi ja rouhi niitä huhmareessa. Paahda samalla pannulla sinapinsiemenet ja lisää ne sekä rouhitut siemenet, kanelitanko sekä kurkuma kattilaan.
  • Lisää seokseen viinietikka, mustakuminansiemenet sekä suola ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Jatka keittämistä keskilämmöllä, kunnes omena ja mango alkavat olla pehmeitä. Hämmennä ajoittain keittämisen aikana. Lisää sokerit ja keitä vielä vajaa 30 minuuttia, kunnes seos on sakeutunut ja kiehunut kokoon ja hedelmät ovat hyvin pehmeitä mutta erottuvat edelleen. 
  • Terästä chutney limetin mehulle, sekoita ja siirrä kattila pois liedeltä. Poista kanelitanko. Lusikoi chutney steriloituihin tölkkeihin ja sulje välittömästi. 
  • Anna chutneyn kypsyä viileässä ja pimeässä neljä viikkoa ennen tarjoilua.
  • Chutney säilyy avaamattomana viileässä ja pimeässä kuukausia. Säilytä avattu tölkki jääkaapissa ja käytä kuukauden kuluessa.


Mausteet ostin viime keväänä suurimmaksi osaksi Stockkan herkusta. Täydensin varastojani Turun keskustan eri itämaisista kaupoista. Mausteiden hinnat ovat varsinkin Stockkalla aika korkeat, mutta niistä riittää useaan eri chutneyn keittokertaan. Itämaisissa kaupoissa tuontimausteet ovat huomattavasti halvempia, joten suosittelen tutkimaan tällaistenkin kauppojen tarjontaa.

Hauskoja kokkaushetkiä!

Paahto-omenahillo & viskiomenahillo

Meillä on vieläkin jäljellä niitä ihania punaisia omenoita, joita Markus silloin viime kuussa töistä toi kotiin. Nyt kun alkavat pakkaset jo paukkua ulkona ja parvekkeellakin alkaa lämpötila lähennellä nollaa (ja viime yönä meni jo hiukan alle nollan), on pakko alkaa tuhota noita viimeisiä omenoita ennen kuin paleltuu pilalle!

Päätettiin sitten tehdä omenahilloja, kun niitä nyt tulee kuitenkin talven aikana käytettyä kakkuihin ja muihin tarkotuksiin, ja ehkäpä niistä joku saattaa pukin konttiinkin eksyä, ken tietää.. ;-) Valittiin kumpikin "oma" hillo, jota haluttiin kokeilla. Mä tahdoin kokeilla paahto-omenahilloa, jonka ohjeen olen nähnyt Tee itse herkulliset hillot, hyytelöt ja marmeladit - kirjassa. Markus taas pitää kovasti viskistä, minkä vuoksi päätettiin soveltaa omena-kanelihillon reseptiä ja tehdä siitä viskiomenahilloa.

Paahto-omenahillo:

750 g omenoita (kuorittuna ja siemenkodat poistettuna)
1 rkl sokeria
½ tl kanelia
n. 2 rkl vettä
375 g hillosokeria (2:1)

Esivalmistelut:
Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat palasiksi. Ruskista sokeri kevyesti paistinpannussa, lisää omenanpalat pannuun ja karamellisoi sulaneessa sokerissa miedolla lämmöllä. Hyytymiskoetta varten aseta pieni lautanen kylmään.

Valmistus:
Pane kaikki ainekset kattilaan, kuumenna kiehuviksi ja keitä poreillen neljä minuuttia koko ajan hämmentäen. Poista pinnalle nouseva vaahto parhaasi mukaan. Nosta kattila pois keittolevyltä ja tee hyytymiskoe. Hyytymiskokeessa pieni tippa hilloa nostetaan lautasen reunalle. Jos tippa ei valu ja sen pintaan muodostuu "nahka", hillo on valmista purkitettavaksi. Muussa tapauksessa hilloa tulee vielä keittää ja hyytymiskoe uusia pienen ajan kuluttua uudelleen.
Hilloa varten lasipurkit huuhdellaan kiehuvalla vedellä. Purkit suljetaan välittömästi ja käännetään ylösalaisin 5 minuutiksi. Tällä ohjeella hilloa tuli n. kaksi ½ litran purkkia.



Viskiomenahillo:

1,5 kg omenoita (kuorittuna ja siemenkodat poistettuna)
1½ dl viskiä
½ tl kanelia
1½ (495 g) pkt hillo-marmeladisokeria (1:3)

Esivalmistelut:
Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat palasiksi. Keitä puolet omenoista vesitilkan kera hienoksi soseeksi. Hyytymiskoetta varten aseta lautanen kylmään.

Valmistus:
Kaada omenasoseen joukkoon viski ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon loput aineet ja saata kiehumaan. Anna kiehua neljä minuuttia koko ajan hämmentäen. Kuori pintaan noussut vaahto pois parhaasi mukaan. Nosta kattila pois keittolevyltä ja tee hyytymiskoe. Jos hillo on tarpeeksi keittynyttä, kauho se kiehuvalla vedellä steriloituihin lasipurkkeihin. Sulje purkit välittömästi ja käännä ne ylösalaisin viideksi minuutiksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti