Karkit

Vaniljavaahtokarkit

Hyvää alkanutta vuotta 2014! Vietimme uuden vuoden isäni 50 vuotis syntymäpäiviä juhlien ja aionkin lähiaikoina (ensi viikolla) päivittää tänne kuvat kakuista (resepteineen), jotka loihdin juhliin pienten keittiöapulaisteni kanssa. 

Halusin kuitenkin aloittaa tämän vuoden jollain makealla, jota loihdin Markuksen kanssa ennen joulua ensimmäistä kertaa elämässäni. Tämän reseptin näin ensimmäisen kerran jo jouluna 2011, mutta vaati ilmiselvästi paljon aikaa, ennen kuin sain tarpeeksi rohkeutta kokeilla sitä. Olen kuitenkin suuri vaahtokarkkifani, ja koska Markuskin on, päätimme yhdessä kokeilla niiden tekemistä alusta alkaen aivan itse. Vaahtokarkit onnistuivat hyvin ja olivat nopeasti valmiina jähmettymässä. Maku oli aivan ihana ja koostumus täydellinen! Sain samalla idean kakkujen kuorruttamiseen liittyen. Olen aiemmin jo testannut vaahtokarkkimassan tekemistä sulattamalla vaahtokarkkeja mikrossa ja lisäämällä joukkoon ison määrän tomusokeria. Lopputuloksessa kuitenkin oli paljon parantamisen varaa. Päätin siis seuraavalla kerralla kokeilla tehdä vaahtokarkkimassan itse ja valuttaa sen suoraan kakun päälle. Tällä tavalla siis teimme isän kakkuihin renkaiden vanteet! Tästä luvassa lisää ensi viikolla!

Uuden vuoden lupaukset kuuluvat tietysti myös uuteen vuoteen ja tammikuuhun. Itse tein uuden vuoden lupaukseni jo useita viikkoja sitten ja aloin eilen sitä toteuttaa. Päätin tehdä elämäntaparemontin, kuten niin moni muukin näin tammikuun alkajaisiksi. Olen kuitenkin kerännyt useita kiloja viimeisen vuoden aikana ja olen itse henkisesti ja fyysisestikin huonovointinen sen takia. Siispä: elämäntaparemontti. Minun kohdallani se tarkoittaa pätkäpaastoamista (5:2) ja kuntosalin tarjoamaa harjoitusohjelmaa ruokavalio-ohjeineen. Eilinen paastopäivä sujui olosuhteisiin ja uuteen tilanteeseen nähden erittäin hyvin. Päätin kuitenkin tyhmyyksissäni ja energianpuuskissani lähteä 45 minuutin hikijumppaan. Tyhmä idea. Ruokaa oppii paastopäivän aikana ja sen jälkeen kuitenkin arvostamaan ihan uudella tavalla. Illalla nukkumaan mennessä ajattelin yön aikana kuolevani nälkään, mutta toisin kävi. Aamulla en oikeastaan edes kaivannut ruokaa. Ja päiväkin sujui huomattavasti pienemmillä kaloreille kuin tavallisesti. Voisin kertoa tästä vaikka ja kuinka, mutta luulen, että säästetään jotain ensi kertaankin.

Tänä vuonna pyrin myös leipomaan useammin kakkuja, koska ne olivat syy, jonka takia alunperin aloin blogia pitämään! Tämä olkoon sitten blogiani koskeva uuden vuoden lupaus; kakku kuussa!

Hyvää alkanutta vuotta jokaiselle herkkusuulle!

p.s. Vaikka olenkin itse tällä hetkellä kuntokuurilla enkä pahemmin herkkuja kurkustani alas tunge, olen säästänyt paljon joulun aikaisia reseptejä tänne päiviteltäväksi. Blogi ei siis muutu hautausmaaksi, vaikka itse kaikesta hyvästä pidättäydynkin!


Ainekset:

3 rkl liivatejauhetta
1 dl vettä
5 dl sokeria
1½ dl vaaleaa siirappia
1 vaniljatanko
4 rkl vettä
elintarvikeväriä

Lisäksi:
3 rkl tomusokeria
3 rkl maissitärkkelystä


  • Mittaa kulhoon liivatejauhe ja kylmä vesi. Sekoita pikaisesti tasaiseksi ja jätä turpoamaan noin 10 minuutiksi. Mittaa kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Halkaise vaniljatanko, kaavi siemenet kattilaan ja heitä lopuksi myös vaniljatanko perään. Sekoita ainekset tasaiseksi. Kuumenna seosta liedellä, kunnes digitaalimittari näyttää 117 astetta. HUOM! Mitatessa lämpötilaa mittari ei saa koskea kattilan pohjaa eikä seinämiä, muuten lukema vääristyy.
  • Ota sähkövatkain valmiiksi pöydälle. Kun sokeriseos on 117 asteista, ota kattila pois liedeltä, poista vaniljatanko (HUOM! Sokeri on kuumaa! T.Viivi ja Viivin sormet. Vaniljatanko kannattaa siis poistaa esim. haarukalla siihen sen kummemmin sormilla koskematta.) sekä värjää seos elintarvikevärillä. Seoksesta saa tulla voimakkaan värinen, koska vatkatessa se vaalenaa hurjasti! Meidän vaahtokarkkimme olivat sokeriseokseen väriä lisätessä törkeän pinkkejä ja lopulta vienon vaaleanpunaisia!
  • Kaada kuuma sokeriseos samalla vatkaten liivatemassan joukkoon. Vatkaa aluksi varovasti pienellä teholla. Kun liivateseos on sulanut sokeriin, aloita vatkaamaan maksimiteholla, kunnes massa on paksuuntunut, muuttunut kiiltäväksi ja alkaa "kiivetä" vatkaimia myöten ylöspäin. Kun vatkaimet pysäyttää ja nostaa massasta pois, massasta pitäisi muodostua säikeitä. Tällöin seos on valmista.
  • Sekoita keskenään tomusokeri ja maissitärkkelys. Sihtaa tomusokeriseosta laakean vuuan pohjalle. Kaada päälle vaahtokarkkimassa, sihtaa pintaan vielä tomusokeriseosta ja aseta vuoka huoneenlämpöön asettumaan noin neljäksi tunniksi.
  • Vaahtokarkkilevyä on hankala irroittaa reunoistaan, mutta se ei ole mahdotonta. Kun levy on irti, leikkaa se haluamasi kokoisiin paloihin. Helpoitin leikkaaminen käy painamalla veitsi kerralla koko levyn pituudelta läpi. Pyörittele vaahtokarkit vielä tomusokeriseoksessa ja tarjoile.
  • Säilytä vaahtokarkit tiiviissä rasiassa, muuten ne kuivuvat!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti