Jälkiruuat

Nutella brownies ja itsetehty vaniljajäätelö

Heippa!
Tällä viikolla on taas ollut vähän hiljaisempaa blogin puolella, koska olen pyrkinyt opiskelemaan mahdollisimman paljon ja lisäksi tällä viikolla treenikin on kulkenut tavallista paremmin, joten herkut ja leipomiset ovat saaneet jäädä, kunnes.....saapui viikonloppu. En ole ikinä pystynyt olemaan ystävänpäivänä leipomatta enkä periaatteessa pystynyt olemaan tänäkään vuonna. Markus vei minut tosin perjantaina syömään ja herkuttelemaan ravintolaan, joten leipominen jäi minun osaltani viikonloppuun.

Minun teki mieli jotain erittäin suklaista ja makeaa ja Markus lisäsi vaatimuslistaan Nutellan, joten soppa oli valmis sekoitettavaksi: Nutella brownieita! Browniet eivät tietenkään ole yhtään mitää ilman vaniljajäätelöä, joten oli aika kaivaa myös jäätelökone esille. Mokasin kuitenkin ajoituksessa, kun muistin laittaa jäätelökoneen säiliön jäätymään pakkaseen siinä vaiheessa, kun halusin alkaa jäätelömassaa valmistaa. Noh, tunnin säiliö kerkesi jäätymään ja kaikkihan jo arvaavatkin ajan olleen täysin riittämätön. Aloitin kuitenkin jäätelön teon jäätelökoneella ja jatkoin loppuun pakkasessa välillä sekoitellen. Jäätelöstä tuli jokatapauksessa aivan taivaallisen hyvää (niinkuin täällä blogissani kehun kaiken aina olevan, siis taivaallisen hyvää....).

Kirjoittelin tuossa aiemmin tässä kuussa (tai viime kuussa, mutta ainakin tämän vuoden puolella), etten ehdi tällä hetkellä kovin paljon omia reseptejäni kehittelemään. Nyt söin kuitenkin sanani ja loin tämän oman reseptini Nutella brownieille. Aluksi yritin tietenkin etsiä sopivaa reseptiä internetin ihmeellisestä maailmasta, jotta olisin itse päässyt vähän helpommalla. En kuitenkaan löytänyt yhtään reseptiä, johon Nutella olisi sekoitettu jo suoraan taikinaan, vaan siitä oli aina tehty jonkinnäköinen kreemi brownieiden päälle. Päätin siis kehittää aivan oman reseptini. Aluksi hain myös inspiraatiota Markuksen ostamasta ihanasta Nutella-keittokirjasta, jonka löysimme Münchenin Depot:ista viime joulukuussa. Kirjassa ei kumma kyllä ollut yhtään browniereseptiä, joten sain siis tehdä kaiken ihan oman omantuntoni mukaan! Ja homma onnistui heti ensimmäisellä kerralla ihan siedettävästi, jotain pieniä muokkauksia jatkossa täytynee kuitenkin vielä tehdä!

Koska tämä minun vaniljajäätelöfiaskoni tapahtui eilen hyvin myöhään, emme päässeet vielä kombona tätä jälkiruokaa eilen maistelemaan. Oli niitä brownieita kuitenkin pakko eilen vähän "salaa" kokeilla, joten söimme levyn kaikki reunat ;-). Tänään kuitenkin pehmittelimme jäätelön sopivaksi, lämmitimme browniemme pikaisesti mikrossa ja kuumensimme Jam It! passion-lime hillosta kattilassa juoksevampaa, minkä jälkeen sovitimme kaiken samalle lautaselle. 

Kuten kaikki varmaan tietävät, browniet eivät ole oikea leivonnainen niille, jotka kammoksuvat hurjaa sokerin ja rasvan iloittelua sekä isoa määrää kaloreita. Mutta meitä moiset pikkuseikat eivät nyt haitanneet! Siispä leipomaan!


Ainekset:

Browniet:

145 g suolatonta voita
250 g sokeria
2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
1 rkl vanilja-aromia
3 kananmunaa
n. 110 g vehnäjauhoja
1 prk Nutellaa
2-3 riviä tummaa suklaata pilkottuna pieneksi

Vaniljajäätelö:

3 keltuaista
½ dl tomusokeria
½ dl glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
2 tl aidosta vaniljasta tehtyä vaniljasokeria
1 vaniljatangon siemenet
2½ dl täysmaitoa

Lisäksi:
Jam It! Passion-lime hillo


  • Jos haluat tehdä jäätelön jäätelökoneella, muista laittaa jäätelökoneen säiliö pakkaseen vähintään vuorokausi ennen jäätelön tekoa!! Jos teet jäätelön "manuaalisesti" pakkasessa, unohda edellinen ohje ja jatka tästä eteenpäin ihan normaalisti.
Browniet:
  • Brownieita varten lämmitä uuni noin 175 asteeseen. Sulata voi mikroaaltouunissa, sekoita sulaan voihin sokeri ja sihtaa joukkoon vielä kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi. Lisää taikinaan sekä suola että vanilja-aromi. Suosittelen lisäämään vanilja-aromin pienissä erissä, jolloin voit välissä maistaa, onko seos mielestäsi tarpeeksi vaniljaista. Ohjeessa mainittu määrä on suuri, koska halusin näihin vahvan vaniljan maun nutellan maun kaveriksi. 
  • Lisää kananmunat yksitellen taikinaan lusikalla voimakkaasti sekoittaen. Sekoita joukkoon Nutella. Itse en käyttänyt ohjeeseen ihan koko purkkia, koska meillä haluttiin Nutellaa jäävän myös parin leivän päälle. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Pilko tumma suklaa krouveiksi palasiksi ja sekoita kevyesti joukkoon.
  • Vuoraa neliskulmaisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. En itse voidellut vuokaa ollenkaan, koska taikina on erittäin rasvainen ja browniet irtosivat vuoasta kuitenkin erinomaisesti.
  • Paista brownieita uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Meidän uunissa 50 minuuttia oli hyvä aika, ja tästä viimeiset 15 minuuttia tulivat vahingossa, koska jäätelömassan vatkaukselta en kuullut munakellon hälytysääntä lainkaan. Jos haluat, voit testata lyhempääkin paistoaikaa. Paistoastetta voit kokeilla esimerkiksi hammastikulla, jolloin täydellinen lopputulos syntyy, kun tikkuun vielä juuri ja juuri jää hieman taikinaa, kun tikun tökkää keskelle brownielevyä.
  • Jäähdytä brownieita hieman ennen tarjoilua. Leivonnaiset maistuvat hyvältä myös "kylmänä" seuraavana päivänä.
Vaniljajäätelö:
  • Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Voit käyttää valkuaiset esimerkiksi valkuiaismunakkaan tai macaron-leivonnaisten tekemiseen. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri napakaksi vaahdoksi. Mittaa joukkoon glukoosisiirappi ja vatkaa kevyesti. Glukoosisiirapin ansiosta jäätelön rakenteesta tulee pehmeä ja notkea. Vatkaa toisessa kipossa kuohukerma ja vaniljasokeri myös napakaksi vaahdoksi.
  • Sekoita vaahdot varovasti mutta kunnolla keskenään ja kaavi vaniljatangon siemenet seoksen joukkoon. Lisää joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi.
  • Jos teet jäätelön jäätelökoneella, ota jäätelökoneen säiliö pakkasesta, kasaa kone ja laita tela pyörimään ennen massan sisäänkaatamista. Kaada jäätelömassa ohuena nauhana koneeseen. Jäätelömassan työstämiseen menee yleensä noin 30 - 60 minuuttia, joten seuraile massaa tasaisin väliajoin. Itse en tosiaan näin pitkälle päässyt, koska säiliö ei ollut tarpeeksi kylmä.
  • Jos teet jäätelön pakkasessa jäädyttäen, kaada massa pakastuksen kestävään astiaan ja sovita se pakkaseen. Sekoittele jäätelöä noin 15 minuutin välein, joilloin varmistat jäätelön tasaisen koostumuksen. Tähän projektiin saa helposti menemään pari kolme tuntia. Itse jätin 2½ tunnin jälkeen kipon pakkaseen yön yli jäätymään. Tänään sunnuntaina jäätelöä syödessä jäätelö oli rakenteeltaan erittäin hyvä eikä juurikaan hileinen.
  • Tee jäätelöstä kvenellejä brownieiden päälle tai ota ronskisti lusikka käteen ja syö suoraan purkista!
  • Jäätelön resepti on mukaeltu Taina Salovaaran Maku-lehdessä (3/2013) ilmestyneestä reseptistä.
Lisäksi:
  • Lämmitä Jam It! passion-lime-hilloa kattilassa, jolloin sen rakenne muuttuu juoksevammaksi. Tee hillolla veto lautaselle brownien alle. Jos haluat, voit kaataa hilloa myös suoraan jäätelön päälle.






Follow on Bloglovin

Banaanipannukakut

Tästä reseptistä ovat varmaan jo monet kuulleet, ja ne jotka eivät vielä ole: NYT oli jo korkea aikakin!! Kyseessä ovat ns. fitness-pannukakut, joihin ei lisätä sokeria eikä juuri munien ja banaanien lisäksi mitään muutakaan, kuin paistoon tarvittava rasva! Luin tästä reseptistä ensimmäisen kerran entisen luokkakaverini blogista ja päätin kokeilla samantien!

Noh, se ensimmäinen satsi ei ollut niin onnistunut kuin tämä viimeisin. Ero johtui siitä, että erään toisen tuttuni rohkaisemana (luin siis tämänkin blogista) lisäsin taikinan joukkoon reilun ruokalusikallisen jauhoja, jolloin rakenne oli huomattavasti paremmin koossa pysyvä ja pannukakkuja oli paljon helpompi käsitellä paistettaessa. Toki voit jättää ohjeesta jauhot pois ja testata aitoa ja alkuperäistä reseptiä, itse en vain kyseisistä pannukakuista saanut kovin kauniin näköisiä. Mutta toisaalta, mahassa kaikki kuitenkin sekaisin menee ja lautaselle nämä pannukakut eivät tule yön yli jäämään, sen lupaan! ;-)

Ainekset:

2-3 banaania
4 kananmunaa
n. 1 rkl vehnäjauhoja
hieman leivinjauhetta (silmämääräisesti)
voita paistamiseen


  • Laita kaikki ainekset voita lukuunottamatta blenderiin ja sekoita tasaiseksi kuohkeaksi taikinaksi. Annostele suoraan blenderistä kuumaan pannuun. Tarjoile hedelmien ja marjojen kera.

Suklaamarkiisi ja valkosuklaa-mascarponevaahto

Katsomme tällä hetkellä MasterChef Australiaa JIMiltä joka ikinen päivä emmekä ole missanneet yhtään jaksoa. Jännittävien pudotus- ja haastetehtävien lisäksi formaattiin kuuluvat MasterClass-oppitunnit, joilla tuomarit ja vierailevat kokit kokkaavat annoksia liittyen tehtäviin sekä kokkaavat mieleenjääviä annoksia kilpailijoille käytettäväksi kilpailun edetessä. Pari viikkoa takaperin Gary kokkasi aivan uskomattoman upean jälkiruuan, jonka ohjeen etsimme käsiimme ja teimme eilen illalla itse. Kyseessä on suussa sulava suklaamarkiisi valkosuklaa-mascarponevaahdon kanssa. Ohje oli varsin työläs toteuttaa, mutta todellakin kaiken työnsä väärti! Ohjeessa kaikki oli mitattu tietenkin kupeissa. Onnekseni Markus oli muutama viikko takaperin tilannut minulle yllätyksen www.alphageek.fi verkkokaupasta: hienot maatuska kuppimitat! Nyt sitten pääsimme niitäkin käyttämään.



 Maatuskojen molemmat osat toimivat mittoina, jokainen eri kokoisena tietenkin! Näillä oli todella helppo mittailla raaka-aineita. Lisäksi kupit ovat konepestäviä, joten sotkutkin on helppo siivota. Eivätkä nämä nyt myöskään niin kalliit olleet, ottaen huomioon, että niitä ei kuulu piilottaa, vaan käyttää sisustuselementtinä keittiössä ;-)


Sitten itse suklaamarkiisiin: Suklaamousse on erittäin (siis oikeasti, ERITTÄIN) tuhtia. Reseptiin käytetään paljon voita, sokeria, hunajaa, erittäin rasvaista kermaa sekä suklaata. Jos siis olet sitä mieltä, että on synti käyttää näitä kaikkia suurina määrinä samassa reseptissä, ole hyvä ja lopeta lukeminen tähän. Tämä resepti EI ole silloin sinua varten. :-D


Pohja:

6 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1 kuppi taloussokeria
2 rkl vaaleaa siirappia
½ kuppia vehnäjauhoja
3/4 kuppia maissijauhoja
1/4 kuppia leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta

Suklaamarkiisi:

80 g 70% suklaata (Fazer)
120 g keltuaisia
125 g taloussokeria
50 g hunajaa
135 g pehmeää voita
82 g tummaa leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta
225 ml "thickened cream" vatkattuna 

  • thickened cream on 35 prosenttista kermaa, joka sisältää myös gelatiinia. Tällaista kermaa ei suomalaisesta marketista saa enkä ole varma saako erikoisliikkeistäkään. Avomieheni työskentelee tukkufirmassa, joka tuo tällaista kermaa maahan ja myy kondiittoreille, joten hänen kauttaa pääsin käsiksi tähän raaka-aineeseen. Suklaamarkiisi tarvitsee gelatiinia "hyytyäkseen" kevyesti, joten thickened cream:in voinee korvata tavallisella rasvaisella kermalla sekä liivatelehdillä sekoitettuna suklaaseokseen vesitilkan kanssa. Tätä en ole kuitenkaan itse testannut.
Mascarpone-valkosuklaavaahto

125 g mascarponea
1/3 kuppia "thickened cream", vatkattuna
100 g valkosuklaata sulatettuna
  • Lämmitä uuni 170 asteeseen. Voitele leivinpaperi ja aseta se pellille odottamaan.
  • Kakkupohjaa varten vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdottamisen aikana lisää puolet sokerista valkuaisten joukkoon. Vatkaa kunnes sokeri saa valkuaiset kiiltämään ja pystyt muodostamaan vatkaimen terillä teräviä huippuja.
  • Kakkupohjaa varten vatkaa keltuaiset, loppu sokeri ja vaalea siirappi kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot, maissijauhot sekä kaakaojauhe ja sekoita ne VAROVASTI keltuaisseoksen joukkoon. Ei MISSÄÄN nimessä saa vatkata.
  • Ota 1/3 valkuaisista ja sekoita varovasti keltuiais-jauho-seoksen joukkoon. Kaada tämä seos varovasti loppujen valkuaisten joukkoon ja sekoita jälleen varovasti, kunnes seos on tasaista. Seosta ei saa vatkata eikä sekoittaa liikaa tai liian kauan tai se menettää kuohkeutensa, joka on pohjan tärkein ominaisuus.
  • Levitä taikinaa ohuelti (oikeasti erittäin ohuelti, ei mitään kääretorttupohjia todellakaan) leivinpaperille. Jos kokoat lopulta suklaamarkiisin leipävuokaan, yksi leivinpaperillinen pohjaa riittää. Itse leivitin irtopohjavuoan ja paistoin jäljelle jääneestä pohjataikinasta suklaakakun. Jos kuitenkin haluat ottaa varman päälle, paista kaksi ohutta levyä suklaamarkiisia varten.
  • Paista pohjaa 4-5 minuuttia uunissa, tai kunnes pohja on kypsä.
Suklaamarkiisi:
  • Sekoittele vesihauteessa keskenään suklaata, sokeria, keltuaisia ja hunajaa, kunnes seos on sileää ja kaikki sokeri on sulanut seokseen eikä kiteitä ole enää havaittavissa. Älä kuitenkaan keittele seoksesta vahingossa munakokkelia. Aikaa keittelyyn kuluu noin 5-7 minuuttia. Poista seos levyltä ja anna jäähtyä hieman. 
  • Vatkaa sinä aikana pehmeä voi kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon kaakaojauhe. Kaakao saattaa pöllytä, joten ei kannata pelästyä.
  • Sekoita kaakao-voi seos vielä lämpimään suklaaseokseen, jolloin voi vielä sulaa hieman mehevämmäksi. Sekoita seokset keskenään, kunnes voi on hieman sulanut ja syntynyt seos on sileä. Lisää joukkoon ensin 1/3 kermavaahdosta ja sekoita sileäksi. Lisää loppu kerma ja sekoittele enää varovasti.
Kokoaminen:
  • Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta leipävuoan kokoisia palasia kolme kappaletta. Vuoraa vuoka kelmulla ja aseta alimmainen pohjalevy paikalleen. Kaada päälle noin puolet suklaamarkiisista. Lisää seuraava pohjalevy ja painele se kevyesti suklaamarkiisiin kiinni. Kaada päälle loput suklaamarkiisista ja peitä koko komeus viimeisellä pohjalevyllä. Painele kevyesti. Kerää kelmun reunat yhteen, jolloin suklaamarkiisi kiristyy hieman. Anna suklaamarkiisin jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia, mielellään kuitenkin yön yli.
  • Leikkaa seuraavana päiväni puhtaalla veitsellä siivuja, jolloin saat palaan kauniin pinnan.
Mascarpone-valkosuklaavaahto:
  • Vatkaa mascarponen rakenne rikki. Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa mascarponen joukkoon. Sekoita lopuksi joukkoon vatkattu kerma. Tarjoile suklaamarkiisin kanssa.


Vohvelit

Kannoin keväällä vohveliraudan Raumalta Turkuun ja siitä alkoikin sitten se "täydellisten" vohveleiden paisto. Useiden "koemaisteluiden" jälkeen päädyimme viimein tähän:

Ainekset:
2 munaa
2 ½ dl maitoa
2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 ½ rkl sokeria
2 rkl öljyä


  • Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Mittaa joukkoon maito. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Mittaa muna-maito -seokseen suola, vaniljasokeri, sokeri ja öljy. 
  • Sekoita seos tasaiseksi ja lisää joukkoon kuivat aineet. 
  • Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia ja paista vohveliraudalla ilman rasvaa.

p.s Kun vohveleille sivelee vielä (Markuksen mukaan) noin puoli purkkia Nutellaa ja suuuuuren määärän kermavaahtoa, nautinto kasvaa entisestään! :-D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti