Kausiherkut

Runebergin tortut

Keskiviikkona vietettiin Runebergin päivää ja totta kai silloin pitää olla tarjolla runebergin torttuja. Ostin viime vuonna Ikeasta "muffinipellin", jonka kuopat ovat syviä ja vähän runebergin tortun mallisia, joskin paljon tavallista pienempiä. 



Halusin tänä vuonna tehdä runebergin torttuja, jotka ovat ihanan kosteita sisältä ja oikein sulavat suuhun. Lisäksi halusin tänä vuonna ehdottomasti kokeilla kostuttamista punssilla, vaikka se tänäkin vuonna "ehdottomasti kiellettiin". Päätin kuitenkin uhmata käskyä ja käydä ostamassa Alkosta pullon punssia. Pullo on kyllä todella iso ja torttujen kostuttamiseen taisi kulua noin 4 cl likööriä....



Etsiskelin ja lueskelin reseptejä pitkän tovin ja yritin kerätä resepteistä niiden parhaita puolia ja aloin jo yhdistellä eri ominaisuuksia, jotta tämän vuoden runbergeistäni tulisi loistavia! Löysin lopulta kuitenkin reseptin ja siihen liittyvän "haasteen" ja päätin tarttua siihen. Kyseessä oli Koko Suomi leipoo -ohjelman Tekninen tehtävä: Runebergin tortut. Sivuilta löytyi resepti, jota kilpailijoidenkin oli noudatettava ja tuloksena piti syntyä kosteita ja tasalaatuisia runebergin torttuja. Aikaa tähän kaikkeen oli yhteensä 1h 30 min. Päätin siis kokeilla itsekin.

Resepti oli kokonainen ja ainoat puuttuvat ohjeet liittyivät torttujen paistamiseen ja kostutus- sekä koristelutarpeiden valmistamiseen. Sokeri-vesikuorrute ja punssi-sokeriliemi eivät olleet kovin vaikeita valmistaa, mutta koko taikinan valmistamisen ajan mietin uunin lämpötilaa. Lopulta päädyin 200 asteeseen ja noin 15 minuuttiin.

Lopputulos oli juuri sellainen kuin olin halunnutkin ja sain Markuksenkin innostumaan torttujen kostuttamisesta niin paljon, että hän oma-aloitteisesti toi minulle karvasmantelilikööri pullon ja pyysi tekemään kostutusliemen myös siitä. Karvasmanteliliköörillä kostutetut tortutkin olivat muuten ihan taivaallisia!!

Koska paistoin tortut muffinipellillä enkä tiedä yhtään, miten aidot ja oikeat tortut leipomoissa tehdään, omiini kohosi muffinssimainen "hattu". Päätin leikata hatun pois ja tehdä tästä leikatusta pinnasta runebergin tortun pohjan. Hatuista sain idean tehdä runebergin torttu whoopieita, jotka saivatkin jopa enemmän kehuja kuin itse runebergin tortut, niihin kuin mahtui paljon enemmän täytettä ja joka puraisulla sait hilloa sekä sokeri-vesikuorrutetta taikinan kanssa suuhusi. 

Ja ei muuta kuin leipomaan!


Ainekset:

200g voita
40 g sokeria
70 g fariinisokeria
100 g kananmunaa
100 g kermaa
200 g vehnäjauhoja
70 g mantelijauhoa
70 g korppujauhoja
5 g leivinjauhetta
5 g kardemummaa

Lisäksi:
Vadelmahilloa
Punssia
Sokeri-vesikuorrutetta

Punssi-sokerivesi:
4 - 6 cl punssia
1 dl kiehuvaa vettä
1-2 rkl sokeria

Sokeri-vesikuorrute:
Tomusokeria
vettä


  • Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi ja pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmunat puolet kerrallaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon vuorotellen kerman kanssa. Annostele taikina vuokiin kahden lusikan avulla. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes runebergin tortut ovat kypsiä.
  • Anna torttujen jäähtyä kunnolla ennen kostutusta ja koristelua.
  • Keitä vesi ja sekoita sokeri joukkoon. Sekoittele, jotta sokeri liukenee veteen. Sekoita sokeriveteen punssi ja maista. Lisää punssia halutessasi.
  • Sokeri-vesikuorrutetta varten mittaa pieneen kulhoon haluamasi määrä tomusokeria ja sekoita joukkoon vettä pieninä tippoina, jotta kuorrutteesta ei tule liian juoksevaa.
  • Leikkaa tortuista muffinimainen hattu pois ja siirrä sivuun odottamaan. Kostuta tortut kauttaaltaan punssi-sokerivedessä siten, että ne kostuvat myös sisältä, uskalla siis kostuttaa niitä tarpeeksi. 
  • Pursota torttujen päälle sokeri-vesikuorrutteesta rinkula ja täyte rinkula pursotetulla vadelmahillolla.
  • Kostuta whoopietkin kauttaaltaan ja täyte sokeri-vesikuorrutteella ja vadelmahillolla.
Jos haluat käyttää punssin sijasta karvasmantelilikööriä toimi samalla tavalla kuin punssi-sokerivettä tehdessäsi, mutta vaihda vain likööriä.





Blini partyt kahden kesken

Tiedän. Blogini on leivontablogi. Kyllä vain. Mutta vaikka päättäisin nyt yhtäkkiä ostaa bulterrierin pennun, todennäköisesti kertoisin siitä täällä blogissani. Tämän päivityksen erona edelliseen esimerkkiin on se, että jaan tänne kuvien ja tekstin lisäksi myös reseptit! Ja onhan blinitkin jollain tavalla leivontaa, mutta jos olet pelkästään leivontareseptien perässä, skippaa tämä postaus, tämä ei tästä leivontabloggaukseksi muutu! :-)

Puhuttiin Markuksen kanssa jo pari viikkoa sitten, että olisi kiva tehdä blinejä, koska emme hänen vanhempiensa blinikesteille tänä vuonna ehtineet mukaan. Sovimme siis, että blinejä tulemme tekemään, KUNHAN siihen on tarpeeksi aikaa eikä niitä tarvitse minuuttiaikataululla alkaa vääntää. Päätimme jäädä täksi viikonlopuksi Turkuun emmekä olleet sopineet juuri mitään ohjelmaa viikonlopun varalle, joten tämä lauantai sopi aivan loistavasti blineille! Kävimme viime viikolla jo ostelemassa kaikki tarpeelliset blinejä varten ja oli pitkästä aikaa niin ihanaa suunnitella etukäteen mitä tuleman pitää. Nykyään meidän arjessa nämä ruuanlaitto asiat tuppaa menemään niin, että sitä syödään, mitä pakkasesta löytyy ja siitä loihditaan sitten jotain niin perusarkiruokaa viiden minuutin miettimisajalla. Nyt kun oli jotain mitä odottaa, niin ruuanlaittokin maistui aivan muulle kuin puulle! 

Mukaan tarttui tattarijauhoja, smetanaa, siianmätiä, sipulia (jota en siis ärtyneen suolen oireyhtymän diagnosoinnin jälkeen oli saanut syödä) ja mitä muuta niihin blineihin nyt tulikaan! :-) Minä tein suurimmaksi osaksi taikinan ja kaveriksi vielä salaatin ja Markus toimi blinimestarina! Tuli tosi hyviä ja ihana irtiotto arjesta ihan vaan kotioloissa kahden kesken! Markus jopa teki mulle yhden sydämen mallisen blinin!


Ainekset:

Blinit (15 kpl):
3 dl turkkilaista jogurttia
15 g tuorehiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voisulaa
1 keltuainen 
1 valkuainen

Salaatti:
½ pss jääsalaattia
½ pss friseesalaattia
½ avokado 
1/4 granaattiomena
kourallinen cashewpähkinöitä
sitruunamehua

Lisäksi:
smetanaa
sipulia
mätiä

Blinit:

  • Lämmitä jogurtti mikrossa kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota parisen tuntia huoneenlämmössä tai pidempäänkin viileässä.
  • Sekoita juuri ennen paistamista taikinaan kuuma maito, voisula, suola, keltuainen sekä vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. 
  • Paista taikinasta pannulla paksuhkoja blinejä miedolla lämmöllä. Tarjoile kuumana smetanan, mädin sekä sipulisilpun kanssa.
Salaatti:
  • Pese salaatit ja valuta vesi pois. Asettele salaatit lautaselle. Leikka avokado palasiksi ja lisää salaatin päälle. 
  • Pyöritä granaattiomenaa hieman pöytää vasten, jolloin mehu sekä siemenet irtoavat helpommin. Leikkaa granaattiomenasta noin neljännes ja valuta mehut sekä siemenet salaatin päälle. Lisää vielä cashewpähkinät.
  • Purista sitruunasta mehu ja kaada sitä avokadoviipaleiden päälle ja halutessasi myös salaatin kastikkeeksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti