Leivokset

Nutella brownies ja itsetehty vaniljajäätelö

Heippa!
Tällä viikolla on taas ollut vähän hiljaisempaa blogin puolella, koska olen pyrkinyt opiskelemaan mahdollisimman paljon ja lisäksi tällä viikolla treenikin on kulkenut tavallista paremmin, joten herkut ja leipomiset ovat saaneet jäädä, kunnes.....saapui viikonloppu. En ole ikinä pystynyt olemaan ystävänpäivänä leipomatta enkä periaatteessa pystynyt olemaan tänäkään vuonna. Markus vei minut tosin perjantaina syömään ja herkuttelemaan ravintolaan, joten leipominen jäi minun osaltani viikonloppuun.

Minun teki mieli jotain erittäin suklaista ja makeaa ja Markus lisäsi vaatimuslistaan Nutellan, joten soppa oli valmis sekoitettavaksi: Nutella brownieita! Browniet eivät tietenkään ole yhtään mitää ilman vaniljajäätelöä, joten oli aika kaivaa myös jäätelökone esille. Mokasin kuitenkin ajoituksessa, kun muistin laittaa jäätelökoneen säiliön jäätymään pakkaseen siinä vaiheessa, kun halusin alkaa jäätelömassaa valmistaa. Noh, tunnin säiliö kerkesi jäätymään ja kaikkihan jo arvaavatkin ajan olleen täysin riittämätön. Aloitin kuitenkin jäätelön teon jäätelökoneella ja jatkoin loppuun pakkasessa välillä sekoitellen. Jäätelöstä tuli jokatapauksessa aivan taivaallisen hyvää (niinkuin täällä blogissani kehun kaiken aina olevan, siis taivaallisen hyvää....).

Kirjoittelin tuossa aiemmin tässä kuussa (tai viime kuussa, mutta ainakin tämän vuoden puolella), etten ehdi tällä hetkellä kovin paljon omia reseptejäni kehittelemään. Nyt söin kuitenkin sanani ja loin tämän oman reseptini Nutella brownieille. Aluksi yritin tietenkin etsiä sopivaa reseptiä internetin ihmeellisestä maailmasta, jotta olisin itse päässyt vähän helpommalla. En kuitenkaan löytänyt yhtään reseptiä, johon Nutella olisi sekoitettu jo suoraan taikinaan, vaan siitä oli aina tehty jonkinnäköinen kreemi brownieiden päälle. Päätin siis kehittää aivan oman reseptini. Aluksi hain myös inspiraatiota Markuksen ostamasta ihanasta Nutella-keittokirjasta, jonka löysimme Münchenin Depot:ista viime joulukuussa. Kirjassa ei kumma kyllä ollut yhtään browniereseptiä, joten sain siis tehdä kaiken ihan oman omantuntoni mukaan! Ja homma onnistui heti ensimmäisellä kerralla ihan siedettävästi, jotain pieniä muokkauksia jatkossa täytynee kuitenkin vielä tehdä!

Koska tämä minun vaniljajäätelöfiaskoni tapahtui eilen hyvin myöhään, emme päässeet vielä kombona tätä jälkiruokaa eilen maistelemaan. Oli niitä brownieita kuitenkin pakko eilen vähän "salaa" kokeilla, joten söimme levyn kaikki reunat ;-). Tänään kuitenkin pehmittelimme jäätelön sopivaksi, lämmitimme browniemme pikaisesti mikrossa ja kuumensimme Jam It! passion-lime hillosta kattilassa juoksevampaa, minkä jälkeen sovitimme kaiken samalle lautaselle. 

Kuten kaikki varmaan tietävät, browniet eivät ole oikea leivonnainen niille, jotka kammoksuvat hurjaa sokerin ja rasvan iloittelua sekä isoa määrää kaloreita. Mutta meitä moiset pikkuseikat eivät nyt haitanneet! Siispä leipomaan!


Ainekset:

Browniet:

145 g suolatonta voita
250 g sokeria
2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
1 rkl vanilja-aromia
3 kananmunaa
n. 110 g vehnäjauhoja
1 prk Nutellaa
2-3 riviä tummaa suklaata pilkottuna pieneksi

Vaniljajäätelö:

3 keltuaista
½ dl tomusokeria
½ dl glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
2 tl aidosta vaniljasta tehtyä vaniljasokeria
1 vaniljatangon siemenet
2½ dl täysmaitoa

Lisäksi:
Jam It! Passion-lime hillo


  • Jos haluat tehdä jäätelön jäätelökoneella, muista laittaa jäätelökoneen säiliö pakkaseen vähintään vuorokausi ennen jäätelön tekoa!! Jos teet jäätelön "manuaalisesti" pakkasessa, unohda edellinen ohje ja jatka tästä eteenpäin ihan normaalisti.
Browniet:
  • Brownieita varten lämmitä uuni noin 175 asteeseen. Sulata voi mikroaaltouunissa, sekoita sulaan voihin sokeri ja sihtaa joukkoon vielä kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi. Lisää taikinaan sekä suola että vanilja-aromi. Suosittelen lisäämään vanilja-aromin pienissä erissä, jolloin voit välissä maistaa, onko seos mielestäsi tarpeeksi vaniljaista. Ohjeessa mainittu määrä on suuri, koska halusin näihin vahvan vaniljan maun nutellan maun kaveriksi. 
  • Lisää kananmunat yksitellen taikinaan lusikalla voimakkaasti sekoittaen. Sekoita joukkoon Nutella. Itse en käyttänyt ohjeeseen ihan koko purkkia, koska meillä haluttiin Nutellaa jäävän myös parin leivän päälle. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Pilko tumma suklaa krouveiksi palasiksi ja sekoita kevyesti joukkoon.
  • Vuoraa neliskulmaisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. En itse voidellut vuokaa ollenkaan, koska taikina on erittäin rasvainen ja browniet irtosivat vuoasta kuitenkin erinomaisesti.
  • Paista brownieita uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Meidän uunissa 50 minuuttia oli hyvä aika, ja tästä viimeiset 15 minuuttia tulivat vahingossa, koska jäätelömassan vatkaukselta en kuullut munakellon hälytysääntä lainkaan. Jos haluat, voit testata lyhempääkin paistoaikaa. Paistoastetta voit kokeilla esimerkiksi hammastikulla, jolloin täydellinen lopputulos syntyy, kun tikkuun vielä juuri ja juuri jää hieman taikinaa, kun tikun tökkää keskelle brownielevyä.
  • Jäähdytä brownieita hieman ennen tarjoilua. Leivonnaiset maistuvat hyvältä myös "kylmänä" seuraavana päivänä.
Vaniljajäätelö:
  • Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Voit käyttää valkuaiset esimerkiksi valkuiaismunakkaan tai macaron-leivonnaisten tekemiseen. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri napakaksi vaahdoksi. Mittaa joukkoon glukoosisiirappi ja vatkaa kevyesti. Glukoosisiirapin ansiosta jäätelön rakenteesta tulee pehmeä ja notkea. Vatkaa toisessa kipossa kuohukerma ja vaniljasokeri myös napakaksi vaahdoksi.
  • Sekoita vaahdot varovasti mutta kunnolla keskenään ja kaavi vaniljatangon siemenet seoksen joukkoon. Lisää joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi.
  • Jos teet jäätelön jäätelökoneella, ota jäätelökoneen säiliö pakkasesta, kasaa kone ja laita tela pyörimään ennen massan sisäänkaatamista. Kaada jäätelömassa ohuena nauhana koneeseen. Jäätelömassan työstämiseen menee yleensä noin 30 - 60 minuuttia, joten seuraile massaa tasaisin väliajoin. Itse en tosiaan näin pitkälle päässyt, koska säiliö ei ollut tarpeeksi kylmä.
  • Jos teet jäätelön pakkasessa jäädyttäen, kaada massa pakastuksen kestävään astiaan ja sovita se pakkaseen. Sekoittele jäätelöä noin 15 minuutin välein, joilloin varmistat jäätelön tasaisen koostumuksen. Tähän projektiin saa helposti menemään pari kolme tuntia. Itse jätin 2½ tunnin jälkeen kipon pakkaseen yön yli jäätymään. Tänään sunnuntaina jäätelöä syödessä jäätelö oli rakenteeltaan erittäin hyvä eikä juurikaan hileinen.
  • Tee jäätelöstä kvenellejä brownieiden päälle tai ota ronskisti lusikka käteen ja syö suoraan purkista!
  • Jäätelön resepti on mukaeltu Taina Salovaaran Maku-lehdessä (3/2013) ilmestyneestä reseptistä.
Lisäksi:
  • Lämmitä Jam It! passion-lime-hilloa kattilassa, jolloin sen rakenne muuttuu juoksevammaksi. Tee hillolla veto lautaselle brownien alle. Jos haluat, voit kaataa hilloa myös suoraan jäätelön päälle.






Follow on Bloglovin

Runebergin tortut

Keskiviikkona vietettiin Runebergin päivää ja totta kai silloin pitää olla tarjolla runebergin torttuja. Ostin viime vuonna Ikeasta "muffinipellin", jonka kuopat ovat syviä ja vähän runebergin tortun mallisia, joskin paljon tavallista pienempiä. 



Halusin tänä vuonna tehdä runebergin torttuja, jotka ovat ihanan kosteita sisältä ja oikein sulavat suuhun. Lisäksi halusin tänä vuonna ehdottomasti kokeilla kostuttamista punssilla, vaikka se tänäkin vuonna "ehdottomasti kiellettiin". Päätin kuitenkin uhmata käskyä ja käydä ostamassa Alkosta pullon punssia. Pullo on kyllä todella iso ja torttujen kostuttamiseen taisi kulua noin 4 cl likööriä....



Etsiskelin ja lueskelin reseptejä pitkän tovin ja yritin kerätä resepteistä niiden parhaita puolia ja aloin jo yhdistellä eri ominaisuuksia, jotta tämän vuoden runbergeistäni tulisi loistavia! Löysin lopulta kuitenkin reseptin ja siihen liittyvän "haasteen" ja päätin tarttua siihen. Kyseessä oli Koko Suomi leipoo -ohjelman Tekninen tehtävä: Runebergin tortut. Sivuilta löytyi resepti, jota kilpailijoidenkin oli noudatettava ja tuloksena piti syntyä kosteita ja tasalaatuisia runebergin torttuja. Aikaa tähän kaikkeen oli yhteensä 1h 30 min. Päätin siis kokeilla itsekin.

Resepti oli kokonainen ja ainoat puuttuvat ohjeet liittyivät torttujen paistamiseen ja kostutus- sekä koristelutarpeiden valmistamiseen. Sokeri-vesikuorrute ja punssi-sokeriliemi eivät olleet kovin vaikeita valmistaa, mutta koko taikinan valmistamisen ajan mietin uunin lämpötilaa. Lopulta päädyin 200 asteeseen ja noin 15 minuuttiin.

Lopputulos oli juuri sellainen kuin olin halunnutkin ja sain Markuksenkin innostumaan torttujen kostuttamisesta niin paljon, että hän oma-aloitteisesti toi minulle karvasmantelilikööri pullon ja pyysi tekemään kostutusliemen myös siitä. Karvasmanteliliköörillä kostutetut tortutkin olivat muuten ihan taivaallisia!!

Koska paistoin tortut muffinipellillä enkä tiedä yhtään, miten aidot ja oikeat tortut leipomoissa tehdään, omiini kohosi muffinssimainen "hattu". Päätin leikata hatun pois ja tehdä tästä leikatusta pinnasta runebergin tortun pohjan. Hatuista sain idean tehdä runebergin torttu whoopieita, jotka saivatkin jopa enemmän kehuja kuin itse runebergin tortut, niihin kuin mahtui paljon enemmän täytettä ja joka puraisulla sait hilloa sekä sokeri-vesikuorrutetta taikinan kanssa suuhusi. 

Ja ei muuta kuin leipomaan!


Ainekset:

200g voita
40 g sokeria
70 g fariinisokeria
100 g kananmunaa
100 g kermaa
200 g vehnäjauhoja
70 g mantelijauhoa
70 g korppujauhoja
5 g leivinjauhetta
5 g kardemummaa

Lisäksi:
Vadelmahilloa
Punssia
Sokeri-vesikuorrutetta

Punssi-sokerivesi:
4 - 6 cl punssia
1 dl kiehuvaa vettä
1-2 rkl sokeria

Sokeri-vesikuorrute:
Tomusokeria
vettä


  • Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi ja pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmunat puolet kerrallaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon vuorotellen kerman kanssa. Annostele taikina vuokiin kahden lusikan avulla. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes runebergin tortut ovat kypsiä.
  • Anna torttujen jäähtyä kunnolla ennen kostutusta ja koristelua.
  • Keitä vesi ja sekoita sokeri joukkoon. Sekoittele, jotta sokeri liukenee veteen. Sekoita sokeriveteen punssi ja maista. Lisää punssia halutessasi.
  • Sokeri-vesikuorrutetta varten mittaa pieneen kulhoon haluamasi määrä tomusokeria ja sekoita joukkoon vettä pieninä tippoina, jotta kuorrutteesta ei tule liian juoksevaa.
  • Leikkaa tortuista muffinimainen hattu pois ja siirrä sivuun odottamaan. Kostuta tortut kauttaaltaan punssi-sokerivedessä siten, että ne kostuvat myös sisältä, uskalla siis kostuttaa niitä tarpeeksi. 
  • Pursota torttujen päälle sokeri-vesikuorrutteesta rinkula ja täyte rinkula pursotetulla vadelmahillolla.
  • Kostuta whoopietkin kauttaaltaan ja täyte sokeri-vesikuorrutteella ja vadelmahillolla.

Jos haluat käyttää punssin sijasta karvasmantelilikööriä toimi samalla tavalla kuin punssi-sokerivettä tehdessäsi, mutta vaihda vain likööriä.





Karpalo-Dumle-kuppikakut

Maku-lehden virallisessa viimeisessä numerossa, eli lokakuussa mainostamassani jenkki-teemaisessa lähdessä oli Babyshower-jutun yhteydessä karpalo-toffee-kuppikakkujen ohje, jota päätin jo lehden ensi kertaa käteen saadessani kokeilla. Ja kuppikakuistahan tuli aivan ihania, taikinakin oli niin hyvää, että pelkäsin jo hetken sen päätyvän muualle kuin uuniin paistumaan. Turkkilainen jogurtti teki taikinasta aivan taivaallista ja paiston aikana sulaneet Dumle-palaset tekivät siitä vielä ihanampaa. Ja vähän jäähtyneet kuppikakut vasta herkkuja olivatkin!! Tai sitten kuorrutuksen kanssa ehkä kuitenkin vielä parempia. En tiedä. Joka tapauksessa tämä resepti taikinavaiheesta lopulliseksi tuotteeksi kuorrutuksineen oli menestys jo syntyessään!! Suosittelen kaikille, tästä tuli nimittäin minun uusi vakkari kuppikakkuresepti!!

Aivan ihanaa isänpäivä viikonloppua kaikille, muistakaa helliä isejänne ihanilla makeilla herkuilla! Niistä minäkinä lupaan viimeistään heti alkuviikosta päivitellä reseptejä!


Ainekset:
150g pehmeää voita
1½ dl sokeria
3 munaa
1 prk turkkilaista jogurttia
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1½ dl Dumle-karkkeja pieneksi pilkottuna
1 dl kuivattuja karpaloita silputtuna (Ensi kerralla jätän nämä pois ja korvaan Dumle-karkeilla!!)

Kuorrutus:
200g tuorejuustoa
150g ranskankermaa
2 dl tomusokeria

Koristeluun:
1 dl Dumle-karkkeja paloiteltuna


  • Vatkaa pehmeä voi ja sokeri kulhossa vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen muna-sokeriseokseen ja vatkaa sekaisin. Lisää jogurtti nuolulla sekoittaen.
  • Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään ja kääntele ne taikinaan kuivattujen karpaloiden sekä Dumle-karkkien kanssa. Älä vaivaa, ettei taikinaan muodostu sitkoa.
  • Jaa taikina muffinssipellin kuoppiin asetettuihin muffinssivuokiin. Paista leivoksia 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä.
  • Yhdistä kuorrutusta varten tuorejuusto, ranskankerma ja tomusokeri. Levitä seos kuppikakkujen päälle. Koristele karkeilla.
  • Älä kuorruta kuppikakkuja etukäteen, jos niitä ei olla syömässä. Dumle-karkit alkavat nimittäin sulaa kuorrutteen päällä.


Suklaa-mantelitoffeeruudut

Muutimme heinäkuussa uuteen asuntoon, jolloin yksiö muuuttuikin yhtäkkiä 75 neliöiseksi kolmioksi suurella keittiöllä varustettuna. Tämän kunniaksi päätin sitten viikko pari muuton jälkeen korkata keittiön leipomisen merkeissä. Kaivoin kaapeista kaikki ainekset esiin, ja niitä hetken katseltuani päätin tehdä suklaa-mantelitoffeeruutuja. Illalla meille tulikin sitten yllätysvieraita, jotka sitten saivat maistella näitä luomuksia! Leivokset olivat yllätysmakeita ja maistuivat hieman samalta, kuin Maraboun pakasteessa myytävä daim-kakku. Nam! Suosittelen siis lämpimästi kaikille, jotka kyseisestä kakusta pitävät!

Ainekset:
Pohja:
200 g voita
1 dl kaakaojauhetta (sokeriton, leivontakaakao, ei siis sokeroitu juomiseen tarkoitettu kaakaojauhe)
3 ½ dl sokeria
2 vatkattua kananmunaa (rakenne vatkattu rikki)
n. 4 dl vehnäjauhoja

Mantelitoffee:
125 g voita
n. 400 g maitotiivistettä eli kondensoitua maitoa
2 rkl vaaleaa siirappia
1 dl sokeria
125 g mantelilastuja

Suklaakuorrute:
200 g sulatettua suklaata
1 rkl voita

  • Säädä uuni 175 asteeseen. Vuoraa uunivuoka (mitat noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla.
  • Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä ja sekoita joukkoon kaakaojauhe ja sokeri. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon munat, joiden rakenne on valmiiksi rikottu. Sekoita seokseen lopuksi jauhot ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi.
  • Levitä taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Paista pohjaa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia ja anna sen sitten jäähtyä kunnolla.
  • Mantelitoffeeta varten sulata ensin voi kattilassa ja kaada joukkoon kondensoitu maito, siirappi sekä sokeri. Kiehauta seos. Laske lämpötilaa ja anna seoksen kiehua noin 15 minuuttia, kunnes se on saanut tummahkon karamellivärin (tai siis, kun seoksen väri on omasta mielestä toffeen värinen). Sekoita seosta huolellisesti kokoajan, jottei se pääse palamaan.
  • Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon mantelilastut. Levitä mantelitoffee jäähtyneen pohjan päälle ja anna sen jäähtyä kunnolla.
  • Sulata suklaa kuorrutetta varten mikrossa tai vesihauteessa. Lisää joukkoon voi ja sekoita tasaiseksi. Voista suklaa saa kiiltoa. Levitä kuorrute hyvin jäähtyneen toffeen päälle. Anna vuoan jäähtyä jääkaapissa hyvin.
  • Leikkaa sopivan kokoisiksi palasiksi ja tarjoile.


Donitsit

Vappuna en tahtonut tehdä niitä iänikuisen vanhoja ja tylsiä vappumunkkeja öljypadassa uitettuna. Ei tehnyt myöskään mieli tehdä tippaleipiä eikä rosettejakaan. Siksipä sitten päätin ostaa donitsivuuan ja kokeilla tehdä itse kuorrutettuja vappudonitseja. Olisin tietysti halunnut keksiä reseptin, jolla donitseista saa yhtä rasvaisia ja maistuvia kuin Arnoldsin donitsit ovat, mutta jostain kumman syystä tämä kuitenkin jäi vain haaveeksi. Rasvaa lisäämällä taikinasta ei vain tullut samanlaista, minkä takia sitten päätin luovuttaa ja vaihdella ainoastaan taikinan makua ja kuorrutuksia.

Ainekset:
50-100 g voita oman maun mukaan
1 1/4 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 dl maitoa
1 tl sitruunan kuorta raastettuna

Kuorrute:
200 g maitosuklaata
strösseleitä tai turkinpippuri rouhetta oman maun mukaan
         TAI
2 limen mehu
tomusokeria
limenkuorta raastettuna

  • Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää seuraavaksi joukkoon kananmuna edelleen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Mausta sitruunankuoriraasteella. Vaihtoehtoisesti taikinaa voi maustaa kaakaojauheella. Vaaleaa ja tummaa taikinaa voi myös sekoittaa keskenään, jolloin saa aikaan tiikeri-donitseja.
  • Voitele donitsipelti ja pursota taikinaa kuoppiin. Paista donitseja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia
  • Kumoa leivokset ja anna niiden jäähtyä ennen kuorruttamista.
  • Kuorrutusta varten sulata suklaa tai sekoita keskenään tomusokeri ja lime mehu. Kasta donitsien toinen puoli kuorrutteeseen ja käännä oikein päin. Koristele heti strösseleillä tai limen kuori raasteella.




Macaron leivokset

Tämä on se tämän vuoden suuri villitys. Olihan minunkin pakko kokeilla. Kuvat, jotka aion julkaista, ovat parhaiten onnistuneesta satsista. Minä. En. Vain. Osaa. (Vielä.) Ensimmäisistä tuli pikkukiviä, seuraavat jäivät raaoiksi ja tarttuivat hampaisiin niin, että ne eivät enää toisistaan irronneet. Kolmas satsi oli sitten jo jotain sinne päin, mutta paistoaika kipusi ihan järkyttäviin lukemiin ja SILTI. NÄMÄ. OLIVAT. KESKELTÄ. RAAKOJA. 
Mitä teen väärin? :'-( 
No, nyt on jo kulunut paljon aikaa viime kokeiluista, joten voisin jossain vaiheessa kokeilla, josko saisin saavutettua macaron herruuden! Ohjetta ja lisäkuvia lupaan bloggailla, kun kyseisessä haasteessa onnistun! 

P.s Hyviä vinkkejä otetaan vastaan!!!!!!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti