Kakut

Piimä-banaanikakku

Kuten jo banaanipannukakkujen yhteydessä mainitsin, Markus toi viime viikolla töistä ison muovikassillisen banaaneja! Itse syön aina banaanit lähes raakana enkä tavallisesti edes koske ns. kuolleisiin banaaneihin, joiksi nimitäin kaikkia banaaneja, jotka ovat ruskeiden pilkkujen peittämiä. En kuitenkaan tahtonut heittää yhtään banaania pois, joten käytin kaikki mahdolliset keinot hyväkseni, jotta saisin ne tuhottua. Söin jopa itse muutaman kuolleen banaanin, voin siis olla itsestäni ylpeä! :-D

Jääkaapissamme oli mallaslimpun jäljiltä vielä lähes litra piimääkin, joten päätin tehdä yhdistelmäkakun: piimäkakun ja banaanikakun kaikki parhaat puolet samassa vuoassa. Ja lopputulos oli herkullinen! Lisäksi kakku on erittäin helppo ja nopea tehdä, koska kaikki ainekset sekoitetaan vain keskenään eikä mitään tarvitse vatkata yleiskoneella kuohkeaksi vaahdoksi. Piimäkakku merkitsee minulle yleensä joulunpyhien herkuttelua, joten banaani piimäkakun joukossa teki kakusta vähemmän jouluisan ja ennemminkin normaalin banaanikakun makuisen! Eipä tarvinnut heittää mitään pois! ;-)


Ainekset:
4 dl piimää
2 dl sokeria
2 dl taloussiirappia
3 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
6 dl vehnäjauhoja
175 g voita
3 banaania


  • Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi mikrossa ja jäähdytä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit lautaselle valmiiksi.
  • Sekoita keskenään piimä, sokeri ja siirappi tasaiseksi massaksi. Lisää kuivat aineet piimäseokseen vatkaten. Lisää joukkoon banaanit ja lopuksi sulatettu voi. 
  • Paista uunin alatasolla 50-60 minuuttia. Kumoa hiukan jäähtynyt kakku vuuastaan.


Omenatosca kakku


Avomieheni saapui eräänä syyskuisena iltapäivänä töistä kotiin mukanaan 10 kiloa aivan taivaallisia, punaisia ja isoja Raike-omenoita. Voi sitä iloa, kun saa syödä omenaa kaikissa mahdollisissa muodoissa. Ja pariin kakkuunkin omenoista sitten riitti! Loppukesä ja syksy ovat mielestäni ihan loistavaa aikaa, kun pystyy harrastamaan omavaraisuutta ja kiinnittämään oikeasti huomiota raaka-aineiden alkuperään eli suomalaisuuteen. Kaikki suomalaiset syksyn herkut ovat niin edullisia, ettei ole mitään järkeä syytää rahaa espanjalaisiin tomaatteihin tai puolalaisiin omenoihin! Niitä ehtii taas syödä sitten tammikuussa, kun suomalaista ei ole tarjolla!

Mutta asiasta kolmanteen. Löysin tämän loistavan omenatosca kakun ohjeen Belle Baie:n blogista ja tekstin luettuani, olin aivan myyty: tätä oli aivan pakko kokeilla! Ja ei kakkua turhaan blogissa kehuttu, siitä tuli kuin tulikin aivan taivaallinen. Varsinkin toscasta tuli paras koskaan tekemäni tosca!



Pohja:

100g voita
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 omenaa
1 tl kanelia

Sulata voi mirossa ja jäähdytä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon jauhot sekä vaniljasokeri. Kaada lopuksi sekaan jäähtynyt voisula ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Halkaise omenat ja poista siemenkota. Itse en kuorinut omenoita olleenkaan, vaan pesin ne ainoastaan huolellisesti. Kaikki vitamiinithan löytyvät juuri kuoresta tai välittömästi kuoren alta, joten ei niitä sovi turhaan poistaa! Viipaloi omenat ja lado ne takinan päälle. Ripottele päälle vielä kanelia. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia. Kun otat kakun uunista, nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Tosca:

50g voita
3/4 dl sokeria
50g mantelilastuja
1 rkl vehnäjauhoja
1rkl maitoa

Sulata voi ja sokeri kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada sekaan jauhot ja mantelilastut, sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi maito. Kaada lämmin toscaseos kakun päälle ja laita uuniin 200 asteeseen noin 8-10 minuutiksi. 

Tarjoile kakku hieman jäähtyneenä. Kakku myös mehevöityi luvatulla tavalla jääkaapissa, joten kylmäkään kakku ei ole tarjoilussa huono vaihtoehto!

Apina suklaakakku

Markus täytti helmikuussa vuosia ja lupasin tehdä hänelle syntymäpäiväkakun apinan muotoiseen vuokaan, jonka hän oli kaikkien vuokieni joukosta löytänyt. Pohjaksi toivottiin suklaista kakkua ja päälle PALJON nutellaa. Päätin siis tehdä suklaakakun, jonka koristelin nutellakreemillä sekä värjätyllä voikreemillä.
Kakusta tuli oikein suloinen ja erittäin hyvän makuinen! :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti