Välipalat

Hasselpähkinäkeksit

Tänään aamulla sain inspiraation tehdä näitä keksejä, joiden ohjeen löysin The Iron You:n sivuilta jo viime viikolla. Ostimme viime viikolla jo kaikki ainekset valmiiksi ja ajattelin, että teen näitä sitten joskus, kun ehdin. Ajattelin ottaa keksejä evääksi yo-kirjoituksiin, mutta taitaa käydä niin, että ne loppuvat ennen kuin päätyvät eväsrasiaan asti. Nämä ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan herkullisia ja terveellisiä ja ja ja. Kuten The Iron You:n kirjoittaja myös totesi, voisin jatkaa tuota listaa loputtomiin, mutta näiden kohdalla ei perusteluja oikeasti tarvita! Annetaan keksien puhua puolestaan!


Ainekset:
2 cups hasselpähkinöitä
4 rkl maissitärkkelystä
1/4 tl himalajan ruususuolaa
1 kananmuna
4 rkl hunajaa
1 tl vanilja-aromia
1 tl kookosöljyä


  • Lämmitä uuni 175 asteeseen. Mittaa pähkinät leivinpaperin päälle pellille ja laita 10 minuutiksi esilämmitettyyn uuniin paahtumaan. Sekoita pähkinöitä kerran paiston aikana. Jäähdytä pähkinät. Jos käytät kuorellisia pähkinöitä, kuori ne tässä vaiheessa joko yksitellen sormin (ei kestänyt kovin kauaa) tai kahden pyyhkeen välissä kovasti hieromalla (ohje The Iron You:n sivulla). 
  • Kaada kuoritut pähkinät blenderiin ja blendaa karkeaksi jauheeksi. Älä aja pähkinöitä aivan jauhoksi, jotta kekseihin jää vähän suuntuntumaa.
  • Mittaa erilliseen kippoon hasselpähkinäjauheen lisäksi himalajansuola sekä maissitärkkelys. Sekoita käsin hyvin sekaisin.
  • Lisää joukkoon kananmuna, hunaja, vanilja-aromi sekä sulatettu kookosöljy. Sekoita puulusikalla tasaiseksi massaksi. Massa jää kosteaksi. 
  • Aseta taikina jääkaappiin lepäämään vähintään 15 minuutiksi.
  • Muotoile taikinasta noin ½ sentin paksuisia pyörylöitä leivinpaperille ja paina keskelle pienellä lasilla ympyrä. Kerää ylitse jäänyt taikina takaisin kippoon ja tee seuraava keksi samalla tavalla. 
  • Paista keksit 180 asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuutin ajan. Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.
Vinkki! Jos haluat, voit kastaa puolet jokaisesta keksistä tummaan suklaaseen. Vaihtoehtoisesti voit sipaista keksille myös maapähkinävoita tai Nutellaa! Toimii!

Vaikka keksit ovatkin jälleen kerran erittäin terveellisiä ja sisältävät hyviä rasvoja, eivät lainkaan valkoista sokeria ja ovat kaikenlisäksi gluteenittomia ja vegaanisia, ne ovat todellisia kaloripommeja (koska pähkinät!!). Kohtuullisina annoksina nautittuna nämä kuitenkin ovat aivan täydellinen herkku esimerkiksi lauantai-iltaan!




Follow on Bloglovin

Manteli-rusina-myslipatukat

Heippa! 
Ajattelin tulla bloggailemaan tänään vielä viime hetken välipalavinkkejä yo-kokelaille ja kaikille muillekin, jotka tahtovat syödä välipalansa vähän terveellisemmin! Meillä näitä tehtiin eilen ja tänään purkki oli enää puolillaan. Nämä ihan kuin hupenevat käsiin ja ovat niin mahdottoman hyviä, että on tosi työlästä estää kättä eksymästä purkkiin uudestaan ja uudestaan. Ja kaikkein parasta näissä on, että mikään ainesosista ei oikeastaan ole epäterveellinen ja lopputulos maistuu kuitenkin kaikelta muulta kuin terveysruualta (Näin Markusta lainatakseni) tai ainakin todella hyvältä terveysruualta, niinkuin itse asian ilmaisisin.

Kaikki ainekset löytää helposti ihan tavallisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta, kuten Prismasta tai Citymarketista. Punnitse ja säästä - liikkeestäkin ainekset taatusti löytää ja saatat jopa säästää jonkun pennin, jos ostat vain juuri tarvitsemasi määrät aineksia (Prismassa esimerkiksi purkit olivat aika isoja ja kaikkea jäi sen vuoksi vielä huomattavat määrät kaappiin odottamaan ensi kertaa). Näitä kuitenkin tulet varmasti tekemään uudestaan ja uudestaan, ehkä vähän makumaailmaa vaihdellen, joten perusaineksien ostaminen suuremmassa mittakaavassa ei ole yhtään huono idea.

Löysin tämän reseptin blogista, jota seuraan säännöllisesti. Mies kokkailee ihan uskomattomia ja lisäksi uskomattoman terveellisiä ruokia laidasta laitaan. Olen jo aiemmin tehnyt hänen ohjeensa mukaan soijakanaa ja toisten proteiini-myslipatukoiden ohjeen runkokin oli hänen käsialaansa, tässä siis linkki hänen blogiinsa. Blogi on kirjoitettu englanniksi ja kaikkia aineksia ei tosiaan täältä Suomen maasta ehkä niin helposti löydäkkään, mutta pienellä vaivannäöllä ja luovalla ajattelulla kaiken saa aina onnistumaan, vai mitä?


Ainekset:
1 cup kaurahiutaleita
1 cup ruisleseitä
1 cup rusinoita
½ tl himalajan suolaa
2 kananmunaa
1/4 cup hunajaa
1/4 cup maapähkinävoita (makeuttamatonta, esim. Urtekram crunchy peanut butter)
½ cup manteleita ja pellavansiemeniä (tai mitä tahansa siemeniä, pilkottuja pähkinöitä tai muita vastaavia haluatkaan patukoihin laittaa.)

Voiteluun:
kookosöljyä


  • Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele vuoka, jossa aiot patukat paistaa. (Itse käytin kahta leipävuokaa. Toinen on ihan ihan pieni ja sen täytin piri pintaan, jolloin patukat leikkasin kuten leipäsiivut. Toinen vuoka oli ihan normaali leipävuoka, jonka pohjalla painelin noin 1½ cm paksuisen kerroksen massaa noin puoleen väliin vuokaa asti.)
  • Mittaa blenderiin rusinat ja aja tasaiseksi. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, ruisleseet ja suola. Aja seosta hetken aikaa, kunnes se on tasaista massaa.
  • Vispaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon hunaja ja maapähkinävoi ja vispaa tasaiseksi.
  • Sekoita lusikalla joukkoon blenderissä oleva seos. Lisää lopuksi vielä käännellen joukkoon haluamasi siemenet, mantelit ja pähkinät.
  • Painele seos paistovuokaan/paistovuokiin.
  • Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes reunat saavat kauniin kultaisen ruskeaa väriä.
  • Jäähdytä KOKONAAN ennen kuin alat leikata, muuten seos murentuu. Leikkaa jäähtynyt massa patukoiksi ja nauti.



Paljon tsemppiä kaikille yo-kokelaille huomenna alkavaan kirjallisten kokeiden koitokseen!
Hauskaa sunnuntai-iltaa kaikille,
Viivi

Follow on Bloglovin

Mansikka-raparperi-proteiini-murupatukat

Moikka!
Ensi viikolla se alkaa, nimittäin tämän kevään suurista kokeista ensimmäinen koittaa keskiviikkona. Seuraava onkin sitten seuraavan viikon perjantaina ja sitten alkaa puutteiden korjaaminen ja valmistautuminen siihen kaikkein suurimpaan: THE pääsykokeeseen. Eli siis näin alkuun back to basics ja kohti Rauman lukiota ja yo-kirjoituksia. Valmistautuminen on mulla mennyt aika tavalla viime tippaan, tai siis, sanotaan näin, että kaikki tuli luetuksi, mutta eipä tässä nyt paljon ylimääräistä aikaa jäänyt.

Yo-kirjoitukset. Kolme tuntia rankkaa puurtamista ja kolme tuntia piknik-elämää. Kun itse kirjoitin vuonna 2010 ylioppilaaksi, muistan eväskoristani löytyneen jugurtin lisäksi banaania ja omenaa sekä tietysti se tavallinen: säkillinen irtokarkkeja. Tällä kertaa ajattelin varustautua koitokseen eväiden puolesta vähän terveellisemmin ja päätimme Markuksen kanssa tehdä terveellisiä välipaloja terveellisistä aineksista. Lisäsimme patukkataikinaan vähän proteiinia, jolloin niitä voi käyttää proteiinipatukkojenkin korvikkeena, kun päivä on kiireinen eikä kunnon ruokaa ehdi syödä tai tehdä.

Viimeisimmän paastopäivän aikana selailin paljon erilaisia fitness- ja ruokablogeja ja etsin inspiraatiota terveellisistä snackseistä. Löysin useita reseptejä ja päätin ottaa muutaman niistä kokeiluun. Reseptit olivat kaikki jenkkilästä, minkä takia en ihan kaikkia aineita kaupasta äkkiseltään löytänyt, mutta sovelsin reseptejä sitten oman makuni ja löytyneiden ainesten perusteella ja hyvää tuli!


Ainekset:
3/4 cup kaurahiutaleita + ½ cup muruseokseen
1/3 cup Cook-Bake-Cake natural (Fast) maitoproteiinijauhe + 1/4 cup muruseokseen
2/3 cup graham täysjyvävehnäjauhoja + 1/4 cup muruseokseen
½ cup vaaleaa palmusokeria
3/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl himalajan suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
½ cup kookosöljyä
2 kananmunaa

Täyte:
220 g raparperia, kuutioituna
332 g mansikoita, halkaistuna
pienen sitruunan mehu
1 tl vanilja-aromia
1/4 cup vaaleaa palmusokeria
4 rkl maissitärkkelystä


  • Lämmitä uuni 180 asteeseen. 
  • Sekoita keskenään sitruunamehu, vanilja-aromi, palmusokeri ja maissitärkkelys. Sulata pakastetut raparperit ja mansikat tai pilko tuoreet sopiviksi paloiksi. Jos sulatat mansikat ja raparperit, valuta nesteet pois. (Itsehän tein sen virheen, että kaadoin kaiken nesteineen päivineen seokseen ja sitä saikin sitten siivilöidä ihan tarpeeksi.) Aseta seos sivuun.
  • Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaurahiutaleet, täysjyväjauhot, proteiinijauhe, palmusokeri, leivinjauhe, suola ja raastettu sitruunankuori. Sekoita joukkoon kananmunat ja kookosöljy. Muokkaa tasaiseksi taikinaksi. (Taikinan pitäisi olla kiinteää ja kosteaa)
  • Painele 2/3 taikinasta vuuan tai pellin pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Lisää tämän jälkeen pohjan päälle täyte tasaiseksi kerrokseksi. 
  • Sekoita loppuun 1/3 taikinaan loput kaurahiutaleet, täysjyväjauhot ja proteiinijauhe. Sekoita taikinaa käsin, kunnes se on murumaista. 
  • Kaada muruseos täytteen päälle tasaisesti. 
  • Paista uunin keskitasolla noin 45 - 50 minuuttia, kunnes muruseos alkaa saada kaunista väriä. 
  • Anna jäähtyä paiston jälkeen kunnolla ja leikkaa terävällä veitsellä palasiksi. (Itsehän en tätä noudattanut ja eipä ollut lopputulos kovin kummoinen. Vinkkinä annettiin myös, että parhaaseen lopputulokseen pääsisi, kun levyn antaisi jäähtyä yön yli jääkaapissa.)
Mmmmm, ja herkullista tuli! Kookosöljy oli minulle uusi tuttavuus, mutta ihastuin siihen heti ikihyvikseni. Näihinkin proteiinipatukoihin tai myslipatukoihin tai ihan-sama-mihin-patukoihin tuli ihana kookoksinen sivumaku. (Ja minähän siis olen kookoksen suuuuuuuri ystävä.) Maku ei kuitenkaan ollut niin läpitunkeva, että Markus olisi ilmoittanut jättävänsä patukat syömättä. (Se kun ei tunnetusti ymmärrä hyvän päälle...) Käytimme tähän reseptiin Urtekramin kookosöljyä, jota sattui Prismasta löytymään ja se ei ainakaan tuottanut toistaiseksi pettymystä. Ja heh, taisi purkin kyljessä lukea, että sitä voi käyttää huoletta myös ihonhoitoon!

Lisäksi kokeilin nyt ensimmäistä kertaa Cook-Bake-Cake -proteeinijauhetta ja se toimi ainakin näissä resepteissä oikein hyvin. Se on kehitetty erityisesti leivontaan ja sillä saa helposti nostettua tavallisten leivonnaisten proteiinipitoisuutta. Proteiinijauheella voi korvata noin 30 %  leivontaan tarvittavasta jauhomäärästä. Jauhetta olisi saanut myös suklaan makuisena (vaniljan makuinen oli Prismasta loppu *sniiiif*) ja naturellina. Otimme sitten lopulta naturellia, koska se on ehkä monikäyttöisempi ja tulee varmemmin käytettyä kuin se suklaan makuinen jauhe. Fast:in Proteiinileivonnaisia - vihkosesta löytyy tosi monia reseptejä, joissa tuota jauhetta käytetään, joten tulette sen jatkossakin tästä blogista bongaamaan. 

Fit-lehdessä oli myös juttu erilaisista suoloista, minkä perusteella meilläkin tavallinen jodioitu ruokasuola vaihtui mineraaliköyhyytensä takia himalajan suolaan eli ruususuolaan. Ostimme sitä Punnitse ja säästä - liikkeestä ja harkitsimme kauan hienon suolan ja vähän rakeisemman suolan välillä. Päädyimme kuitenkin hienoon suolaan tällä kertaa, ensi kerralla mieli voi kuitenkin olla jo muuttunut! (Ja suolan maku on muuten niin erilainen tavalliseen suolaan verrattuna ja siis todella hyvällä tavalla erilainen! Suosittelen!)




Follow on Bloglovin

Uuniohrapuuro

Heippa taas!
Tällä viikolla tahti päivitysten suhteen onkin ollut tavallista vauhdikkaampi, pääasiassa sen takia, että ehdin viime viikon ja viikonlopun aikana loihtimaan tai ainakin tekemään päätöksiä herkkujen loihtimisesta tällä viikolla. Toivotaan, että tahti pysyttelee edes jossain määrin tällä tasolla jatkossakin!

Kun viimeksi tein päivityksen Maku-lehden saapumisesta, kerroin lehden sisältävän puuro-ohjeita, joita päätin myös kokeilla. Viime viikon lopulla meidän kaapista löytyi 3 litraa vanhentuvaa maitoa ja päätin vihdoin ja viimein kaivaa ohraryynit kaapin pohjalta ja laittaa uuniin hautumaan maidon kanssa. Tästä puurosta riitti minulle ruokaa myös yhdeksi paastopäiväksi ja koin sen olleen yksi parhaimmista paastoruuista tähän astisen pätkäpaastoamiseni aikana. 

Olen itse suuuuuuren suuri puurofani. Kaikki puurot oikeastaan uppoavat. Tällä hetkellä löysin kokeiluun vanhan tutun, riisihiutalepuuron. Hirssipuuro on myös yksi suosikeistani, koska se ei oikeastaan edes maistu puurolta. Tai siis tottakai rakenne sen paljastaa puuroksi, mutta maku on tavallisiin puuroihin nähden erilainen. Lisäksi hirssipuuron joukkoon on mielestäni helpompi lisäillä hedelmiä makua antamaan kuin muihin puuroihin. 

Ohrapuuro oli uskomattoman helppo ja vaivaton valmistaa. Kaikki ainekset voideltuun uunivuokaan ja uuniin hautumaan kolmeksi tunniksi. Sekoitella ei tarvitse, mutta itse näin kuitenkin tein hautumisen alussa. Ja lopulta uunista tulee täydellisen näköinen vuuallinen taivaallisen tuoksuista herkkua! Nam!


Ainekset:
2 dl ohrasuurimoita
1,25 l maitoa
1 tl suolaa
1 rkl voita

Voiteluun:
voita


  • Voitele uunivuoka.
  • Mittaa suurimot, maito ja suola vuokaan ja sekoita. Lisää joukkoon lisäksi nokareita voita.
  • Kypsennä 150 asteisessa uunissa noin 3 tuntia (Minulla meni 2 h 20 min, muistakaa siisTARKKAILLA PUUROA KAHDEN TUNNIN JÄLKEEN!!). Lisää tarvittaessa maitoa. 
  • Pitkään hautunut uuniohrapuuro on pehmeän maukasta ja punertavaa.
  • Tarjoa puuron kanssa esimerkiksi mehukeittoa.



Follow on Bloglovin

Banaani-proteiiniletut

Viime viikolla löysin blogeja selaillessani Fast:in sivuilta ilmaisen Proteiinileivonnaisia vihkosen, jonka pystyi tilaamaan ilmaiseksi kotiin ja lataamaan tietokoneelle PDF-tiedostona. Lueskelin vihkosen läpi jo koneeltani ja tilasin sen myös paperiversiona. Ensimmäinen resepti, jota päätin kokeilla oli banaaniletut. Olin jo aikaisemmin syönyt, ja olen kyseisen reseptin tänne myös blogannut, banaanilettuja, mutta tämä resepti oli erilainen, koska se sisälsi sekä suklaan makuista proteiinijauhetta että maitorahkaa.

Aiemmin lettujen koostumus ei ole mielestäni ollut oikeanlainen, joten innostuin nähdessäni reseptin, jossa koostumusta oli muutettu. Noh, lettujen paistaminen ei maitorahkan eikä proteiinijauheen avulla muuttunut yhtään aiempaa helpommaksi, mutta maku oli tietysti suklaisempi. Mikään nopea aamupala tämä ei kuitenkaan ollut, vaan aikaa tuhraantui yli tunti. Ja jos mahan olisi täyteen syönyt, niin olisi aamupalasta saanut tosiaan aikamoisen kaloripommin. Mutta anyway, vähän vaihtelua elämään ja arkeen! :-)

Reseptivihkosen voi tilata täältä.


Ainekset (223 g lettuja):

2 kpl kananmunia
125 g kypsää banaania (n. 1 banaani)
100 g rasvatonta maitorahkaa
25 g Fast Pudding (suklaa)
ripaus ruususuolaa
voita paistamiseen

  • Muussaa banaani. Lisää loput ainekset sekaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  • Hauduta pannulla pienessä määrässä rasvaa pieniä lettuja. Itse käytin rasvaa joka kolmannen letun paistamiseen.
  • Tarjoile esimerkiksi banaanin, kanelin, pähkinärouheen tai hunajan kanssa.
Koko annos sisältää:
24 g hiilihydraatteja
22 g rasvaa
60 g proteiinia
533 kcal energiaa





Vihkosessa oli valtava määrä houkuttelevia reseptejä ja vaikka kuinka olen päättänyt boikotoida Cook-Bake-Cake - proteiinijauheita, voi olla, että joudun nyt taipumaan. Lisää on siis luvassa terveellisempien herkkujen ystäville! ;-) Vaikka vihkosen kannessa luvataankin "herkuttelua terveellisemmin", eivät reseptit silti kalorittomia ole. Proteiinien määrää on lisätty ja höhhö-vehnäjauhot korvattu proteiinijauhoilla tai gluteenittomilla jauhoilla. Lisäksi sokeri on korvattu stevialla.

Follow on Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti