sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Manteli-rusina-myslipatukat

Heippa! 
Ajattelin tulla bloggailemaan tänään vielä viime hetken välipalavinkkejä yo-kokelaille ja kaikille muillekin, jotka tahtovat syödä välipalansa vähän terveellisemmin! Meillä näitä tehtiin eilen ja tänään purkki oli enää puolillaan. Nämä ihan kuin hupenevat käsiin ja ovat niin mahdottoman hyviä, että on tosi työlästä estää kättä eksymästä purkkiin uudestaan ja uudestaan. Ja kaikkein parasta näissä on, että mikään ainesosista ei oikeastaan ole epäterveellinen ja lopputulos maistuu kuitenkin kaikelta muulta kuin terveysruualta (Näin Markusta lainatakseni) tai ainakin todella hyvältä terveysruualta, niinkuin itse asian ilmaisisin.

Kaikki ainekset löytää helposti ihan tavallisesta hyvin varustetusta ruokakaupasta, kuten Prismasta tai Citymarketista. Punnitse ja säästä - liikkeestäkin ainekset taatusti löytää ja saatat jopa säästää jonkun pennin, jos ostat vain juuri tarvitsemasi määrät aineksia (Prismassa esimerkiksi purkit olivat aika isoja ja kaikkea jäi sen vuoksi vielä huomattavat määrät kaappiin odottamaan ensi kertaa). Näitä kuitenkin tulet varmasti tekemään uudestaan ja uudestaan, ehkä vähän makumaailmaa vaihdellen, joten perusaineksien ostaminen suuremmassa mittakaavassa ei ole yhtään huono idea.

Löysin tämän reseptin blogista, jota seuraan säännöllisesti. Mies kokkailee ihan uskomattomia ja lisäksi uskomattoman terveellisiä ruokia laidasta laitaan. Olen jo aiemmin tehnyt hänen ohjeensa mukaan soijakanaa ja toisten proteiini-myslipatukoiden ohjeen runkokin oli hänen käsialaansa, tässä siis linkki hänen blogiinsa. Blogi on kirjoitettu englanniksi ja kaikkia aineksia ei tosiaan täältä Suomen maasta ehkä niin helposti löydäkkään, mutta pienellä vaivannäöllä ja luovalla ajattelulla kaiken saa aina onnistumaan, vai mitä?


Ainekset:
1 cup kaurahiutaleita
1 cup ruisleseitä
1 cup rusinoita
½ tl himalajan suolaa
2 kananmunaa
1/4 cup hunajaa
1/4 cup maapähkinävoita (makeuttamatonta, esim. Urtekram crunchy peanut butter)
½ cup manteleita ja pellavansiemeniä (tai mitä tahansa siemeniä, pilkottuja pähkinöitä tai muita vastaavia haluatkaan patukoihin laittaa.)

Voiteluun:
kookosöljyä


  • Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele vuoka, jossa aiot patukat paistaa. (Itse käytin kahta leipävuokaa. Toinen on ihan ihan pieni ja sen täytin piri pintaan, jolloin patukat leikkasin kuten leipäsiivut. Toinen vuoka oli ihan normaali leipävuoka, jonka pohjalla painelin noin 1½ cm paksuisen kerroksen massaa noin puoleen väliin vuokaa asti.)
  • Mittaa blenderiin rusinat ja aja tasaiseksi. Lisää joukkoon kaurahiutaleet, ruisleseet ja suola. Aja seosta hetken aikaa, kunnes se on tasaista massaa.
  • Vispaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon hunaja ja maapähkinävoi ja vispaa tasaiseksi.
  • Sekoita lusikalla joukkoon blenderissä oleva seos. Lisää lopuksi vielä käännellen joukkoon haluamasi siemenet, mantelit ja pähkinät.
  • Painele seos paistovuokaan/paistovuokiin.
  • Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes reunat saavat kauniin kultaisen ruskeaa väriä.
  • Jäähdytä KOKONAAN ennen kuin alat leikata, muuten seos murentuu. Leikkaa jäähtynyt massa patukoiksi ja nauti.



Paljon tsemppiä kaikille yo-kokelaille huomenna alkavaan kirjallisten kokeiden koitokseen!
Hauskaa sunnuntai-iltaa kaikille,
Viivi

Follow on Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti