keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Pinaatti-fetapiirakka

Kävin eilen luentojen jälkeen pikaostoksilla, koska olimme päättäneet tehdä lounaaksi avokado-kookos-limepastaa (jonka reseptin aion päivittää tänne loppuviikon aikana). Katsellessani kaupan runsasta vihanneshyllyä, silmiini osui ihan törkeän hyvännäköistä tuoretta pinaattia, jota en olekaan hetkeen nähnyt tai kokannut. Oli siis pakko ottaa mukaan paketillinen pinaattia, vaikkei minulla ollut pienintäkään ideaa tai hajua, mitä siitä tulisin kokkaamaan.

Kun sitten eilen illalla aloin kysellä taas Markukselta ruokatoiveita täksi päiväksi, hän vastasi lähes välittömästi PINAATTI-FETAPIIRAKKA. Tämä kävi minullekin mainiosti, koska kyseinen piirakka on minustakin piirakkamaailman kingi. Koska meillä nyt kokkaillaan tällä hetkellä terveellisempää ruokaa, tästäkin piirakasta tuli tietenkin tavallista piirakkaa superimpi.

Googlailin taas paljon reseptejä ja olin jo päätymässä Ulla Svenskin pinaatti-fetapiirakan reseptiin, kunnes löysin tämän ihanuuden: Pinaatti-fetapiiras. Kyseessä on 24-kitchen TV-ohjelman "Kapinakokki" Santeri Hämäläisen aivan ihana resepti vähän erilaiseen ja lähes gluteenittomaan piirakkaan. Noudatin tällä kertaa reseptiä täysin enkä lähtenyt sooloilemaan, koska a) olimme ihan sairaan nälkäisiä ja b) halusin testata tätä reseptiä juuri sellaisena kuin se on, en keksinyt mitään muutettavaa. Linkin takaa löytyy video piiraan tekemiseen!


Ainekset:

Taikina:
1½ dl kaurahiutaleita
1 dl mantelijauhoja
2 rkl maissitärkkelystä
½ tl himalajansuolaa
3 rkl kookosöljyä
3 rkl jääkylmää vettä

Täyte:
3 kananmunaa
180 g salaattijuustoa/fetaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua chiliä
½ tl muskottipähkinää
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
210 g tuoretta pinaattia
½ tl himalajansuolaa
½ tl mustapippuria


  • Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kaada kaurahiutaleet blenderiin ja aja tasaiseksi kaurajauheeksi. Mittaa maissitärkkelys, mantelijauho, himalajansuola ja kaurajauhe samaan astiaan. Mittaa joukkoon kookosöljy ja vesi. Sekoita lusikalla tasaiseksi taikinaksi. Tee taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja anna levätä vähintään 30 minuuttia jääkaapissa.
  • Voitele piirakkavuoka voilla. Kun taikina on levännyt tarpeeksi, taputtele se piirakkavuuan pohjalle ja noin sentti reunoja pitkin ylöspäin ohueksi kerrokseksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista sitä noin 10 minuuttia.
  • Aloita taikinan lepäämisen aikana myös täytteen tekeminen. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kunnolla. Lisää joukkoon mausteet. Murenna salaattijuusto kananmunaseokseen.
  • Leikkaa sipulit haluamasi näköisiksi paloiksi (itse halkaisin keltasipulin puoliksi ja leikkasin ohuiksi puoliympyrän muotoisiksi siivuiksi, valkosipulin hienonsin pieniksi kuutioiksi). Huuhtele pinaatit. Kuumenna paistinpannulla 2 rkl öljyä ja kuullota sipuleita noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kivasti väriä ja ovat pehmenneet kunnolla. Kaada joukkoon pinaatit ja paista hetki, kunnes pinaatti on mennyt kunnolla kasaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Ota 10 minuutin jälkeen pohja uunista. Kaada pohjan päälle pinaatti-sipuliseos ja levitä tasaisesti koko pohjalle. Kaada pinaatin päälle kananmuna-salaattijuustoseos ja sekoita hieman pinaatin kanssa. Levitä täyte tasaisesti koko pohjalle. Paista piirakkaa uunissa noin 25-30 minuuttia, tai kunnes täyte on täysin hyytynyt.
  • Tarjoile esimerkiksi salaatin kera pääruokana tai naposteltavana illanistujaisissa.





Piirakka irtosi vuuasta erittäin hyvin ja maistui tosi tosi hyvälle. Pohjan kookoksen maku oli myös kiva lisä muuhun makumaailmaan. Nam nam nam, muuta en voi sanoa. Kaikkein parasta oli se, että koko piirakka katosi 20 minuutin aikana! :-D Ne, jotka tuntevat Markuksen ja Markuksen ruokahalun, ymmärtävät kyllä, miten ja mihin koko piirakka yhtäkkiä katosi. Tietämättömille edelliset lauseet kuulostavat uskomattomilta, minulle ne kuitenkin kertovat, että ruoka oli Markuksen mielestä hyvää ja että mies alkaa pikku hiljaa paranemaan flunssastaan! Kuulin myös samat sanat, jotka olen jo viimeisten viikkojen aikana kuullut useaan otteeseen: miten joku näin terveellinen voi olla näin hyvää?!

Koko piirakka sisälsi yhteensä 1625 kcal, ja 100 grammassa oli noin 181 kcal, joten ei tämä nyt niin epäterveellinen piirakka sitten ollutkaan! ;-) Käytin täytteessä 9% rasvaa sisältäviä salaattijuustokuutioita, eikä maku varmasti kärsinyt tästä valinnasta. Samalla kalorimäärät laskivat paljon alemmas!

P.S. Kävin tänään taas tekemässä excursion Punnitse ja Säästä - liikkeeseen ja kuinkas kävikään... Poistuin jälleen 30 euroa köyhempänä ja kassillinen täynnä kaiken maailman herkkuja! Lähiaikoina blogissa tulee siis näkymään mm. ruisspagettia, villiriisiä ja tummaa basmatiriisiä! Stay tuned!

Makoisaa keskiviikkoa,
Viivi

P.P.S. Huomenna käy matkani taas Raumalle kohti toisia yo-kirjoituksia!! Jänskättää jo! :-) Pitää laittaa taas eväät kuntoon, niin tulee hyviä tuloksia! ;-)

Follow on Bloglovin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti