Täytekakut

Markuksen syntymäpäiväkakku

Taas on viikko vierähtänyt niin nopeasti, että ei mitään järkeä. Ihan outoa, että vuoden alusta on jo kulunut yhdeksän viikkoa, pätkäpaastonnut olen jo samaisen ajan ja tänään loppui vuoden ensimmäinen harjoittelusuunnitelma salille. Lopputuloksena tämä alkuvuosi on tuottanut jo viisi pudotettua kiloa, paljon terveellisempiä elämäntapoja ja rutkasti uutta treeni-intoa. Tänään sitten jo teinkin seuraavan harjoittelusuunnitelman ja toivon vielä nipistäväni toiset viisi kiloa seuraavan kahdeksan viikon aikana. Sitten voi taas katsella, mitä sen jälkeen haluaa.

Perjantaina oli kuitenkin Markuksen syntymäpäivä ja jälleen tänä vuonna toivomuksena oli nutellainen suklaakakku. Viime vuonna tein kakuksi ihan perussuklaakakun, jonka taikinaan laitoin rutkasti nutellaa. Kakku oli apinan mallinen ja tein pursotuksin kakkuun apinan värit nutella-voikreemillä. 
Tällä kertaa halusin tehdä pitkästä aikaa oikein kunnon täytekakun, jonka täytteisiin laitoin nutellaa. Kakusta tuli ihan uskomattoman hyvä, mutta koristelu ontui kiireen ja lämpimien käsien takia hiukan tavallista enemmän. Kerman pursottaminen nätisti ei tuntunut onnistuvan lainkaan. Olen törmännyt tähän ongelmaan ennenkin enkä ole vieläkään saanut selville, miksi kermavaahdolle käy niin, että se jotenkin "lässähtää" ensimmäisten pursotusten jälkeen (vaikka siis ottaisin uudet kermat purkista pursotuspussiin ja aloittaisin alusta) eikä muodostu tiukkoja kauniita tyllanmuotoisia kuvioita. Osaako joku auttaa onnetonta? Onko jollekin joskus sattunut samalla tavalla? Olisi niin kiva saada tehtyä tasalaatuisia pursotuksia jokaikinen kerta!

Kakkupohjan leipomiseen käytän aina Ulla Svenskin Unelmakakut - kirjan reseptiä, koska saan sillä aina samanlaisia ihania, kuohkeita ja ennen kaikkea onnistuneita kakkupohjia, joita on helppo täyttää ja joilla on helppoa saada aikaan onnistunut täytekakku. Suosittelen kokeilemaan kakkupohjaa tällä reseptillä, koska minulle tämä on ainakin ollut vastaus useisiin ongelmiin kakkupohjan suhteen.

Kakku oli jälleen (kuten täällä blogissa on jo totuttu kuulemaan) taivaallisen hyvää! ;-) Mutta minkäs sille voi, kun priimaa pakkaa aina tulemaan, heh heh! ;-) Käytin kakun täytteeseen Grasshopper pie:n ideaa korvata liivatteet sulatetuilla vaahtokarkeilla. Kakun kostutin sokeroimattomasta kaakaosta tehdyllä kaakaolla ja väliin laitoin nutellatäytteen lisäksi banaania. Pinnan koristelin suklaa-ganachella ja nutella-kermavaahdolla. Kukkaset olin tehnyt jo aiemmin ja halusin tehdä kakusta vähän söpömmän, joten kaivoin ne kätköistään.


Ainekset:

Pohja:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Täyte 1:
88 g vaahtokarkkeja
½ dl maitoa
½ prk Nutellaa
2½ dl kuohukermaa

Täyte 2:
2 kypsää banaania

Kostutus:
1 dl maitoa
2 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta

Pursotus:
5 dl kuohukermaa
3-4 rkl Nutellaa
2 pss kermankovetinta
sokeria

Suklaaganache:
125 g kuohukermaa
107 g tummaa suklaata
6 g voita


  • Ota kananmunat huoneenlämpöön ajoissa ennen leipomista. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään vatkaamisen aikana ja voitele yksi tai kaksi irtopohjavuokaa ja leivitä ne. Sekoita varovasti kääntelemällä kuivat aineet muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla tasalämmöllä noin 20-25 minuuttia uunista riippuen. Jäähdytä pohjat kunnolla.
  • Tee paistamisen aikana täytteet valmiiksi. Nutella-täytettä varten mittaa kattilaan vaahtokarkit ja maito. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sulattele vaahtokarkit miedolla lämmöllä kokonaan joukkoon. Lisää sekaan nutella (kun kattila on jo pois liedeltä). Anna seoksen jäähtyä kunnolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää KUNNOLLA jäähtyneeseen nutella-vaahtokarkkiseokseen. Sekoita varovasti, kunnes täyte on tasainen. Leikkaa kakkupohja neljään osaan, kostuta pohja kaakaolla ja täytä ensimmäinen väli täytteellä 1. Itse käytän täyttämisen apuna irrotettavaa reunaa, jonka saa kiristettyä pohjan kokoiseksi. Tällöin täytteestä voi tehdä korkeamman sen valumatta kakun välistä ulos ennen jähmettymistä. Muussaa banaanit. Kostuta seuraava kerros kaakaolla ja lisää kerros banaanimurskaa. Lisää päälle seuraava kakkukerros ja kostuta jälleen. Täyte kolmas väli nutellatäytteellä ja nosta päälle viimeinen kakkukerros, josta tulee kakun kansi. Älä enää kostuta kakkua, vaan siirrä se hyytymään jääkaappiin vähintään viideksi tunniksi.
  • Kun kakku on ollut tarpeeksi kauan kylmässä, valmista suklaaganache. Sulata kattilassa suklaa kerman joukkoon. Lisää lopuksi voi. Anna jäähtyä hieman ja kaada sen jälkeen kakun pintaan. Suklaan voi antaa valua kakun reunoillekkin, jolloin voit levittää valuneen suklaan kakun pintaan.
  • Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaamisen lopussa lisää oman maun mukaan sokeria ja kermankovetinta, jos sellaista omistat. Lisää joukkoon nutellaa oman maun mukaan. Mitä enemmän nutellaa, sitä tummempi väri.
  • Koristele kakku kermapursotuksin, marsipaanikukin ja sokerihelmin.








Ihanan kakun lisäksi iltaamme kuului myös ruokakokeilu. Lupasin kokata Markukselle terveellistä ja reseptin luojan mukaan erittäin herkullista soijakanaa riisillä. Ja nam, oli kyllä hyvää! Resepti löytyy täältä. Kuvat ovat toki alkuperäisen reseptin yhteydessä paljon houkuttelevampia! ;-)


Hauskaa alkavaa viikkoa kaikille ja kokkailkaa jotain hyvää näin alkaneen maaliskuun kunniaksi,
Viivi

Follow on Bloglovin

Suru-uutiset vanhasta blogista ja Hilla Neea Johannan ristiäiskakku

Tänään oli sekä iloinen että suruinen päivä. Ensinnäkin veljeni perheen uusi pieni tulokas sai ihanan nimen Hilla Neea Johanna ja minä sain kunnian leipoa kakun ristiäisiin. Koska Hilla syntyi 1.10.13 ja lehdet olivat jo alkaneet tippua puista ja saada muutenkin kaunista ruskaväriä, halusin tehdä ristiäiskakustakin syksyisen. Lopputulos oli sellainen kuin kuvittelinkin, mutta toteutus jopa hieman parempi, kuin uskalsin edes toivoa! Pieni Hilla kakun päällä leppäkerttupuvussa. <3

Sitten ne suru-uutiset. Blogit.fi palvelimelta tuli sähköpostia koskien aikaisempaa blogiani. Sähköpostiviesti sisälsi kehotuksen kerätä kaikki tärkeä tieto blogista pois, sillä palvelin on sulkeutumassa 3.11.13. Olen siis käynyt blogini tyhjentämässä ja tänään se on hävinnyt lopullisesti bittiavaruuteen. Jos jotakuta on jäänyt kiinnostamaan joku päivitys vanhasta blogistani, tai joku haluaa, että päivitän jonkun vanhan blogini päivityksistä tänne, niin viestiä voi laittaa alle. Nyt eletään siis sokerisorsa.blogspot.fi aikaa ja frutti.blogit.fi jää unholaan. Vähän niinkuin puhtaalta pöydältä aloittaisi!

Hauskaa marraskuuta kaikille!


Ainekset:

Kakkupohja:
6 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
leivinnjauhetta

Mansikkamousse:
1 pakastepurkki mansikoita
1 prk mascarponea
tomusokeria
3 liivatelehteä
1 prk Flora vispiä
sokeria

mansikka-raparperihillo

Vaniljakreemi:
6 dl kylmää vettä
2 dl vaniljakreemijauhetta

Päälle:
Vaahtokarkin makuista sokerimassaa
Marsipaanikoristeita
elintarvikeliimaa

Tavallisesti en leivo tällä ohjeella kakkupohjaa, mutta koska unohdin Ullan unelman Ulla Svenskin tekemän Unelmakakut - kirjan kotiin enkä voinut sitä täydellistä kakkupohja reseptiä käyttää, leivoin tämän meidän mummin käyttämällä ohjeella. Ensi kerralla saatte Ulla Svenskin kakkupohjareseptin, koska se onnistuu aina!


  • Mittaa kananmunat korkeaan lasiin. Mittaa samanlaiseen lasiin kananmunalasin viereen samanverran sokeria, kuin kananmuniakin on. Kaada sokeri vatkauskulhoon ja mittaa sokerilasiin jälleen yhtä paljon jauhoseosta kuin on kananmuniakin. Mittaa lasiin siis ensin 3/4 kananmunien määrästä vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja. Mittaa päälle noin 1½ tl leivinjauhetta ja sekoita jauhot keskenään. 
  • Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita varovasti nuolijalla sekaisin. Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka ja paista kakkua 175 asteessa, kunnes hammastikkuun ei kakkua kokeiltaessa tartu raakaa kakkupohjaa. Jäähdytä kakku hyvin ennen täyttöä.
  • Vaniljakreemiä varten (Sallisen vaniljakreemijauhe) vatkaa kylmää vettä ja kreemijauhetta 5 min sähkövatkaimella. Laita kylmään odottamaan kakun täyttämistä.
  • Mansikkamoussea varten sulata pakastemansikat (omani olivat tänä kesänä pakastettuja suomalaisia makeita mansikoita) ja muussaa haarukalla niiden rakenne rikki. Sekoita voimakkaasti joukkoon mascarpone sekä siivilöity tomusokeri (määrä oman maun mukaan). Liota liivatelehtiä noin 5 minuuttia kylmässä vedessä. Kuumenna vesitilkka kattilassa ja sekoita joukkoon valutetut liivatelehdet. Valuta liivateseos ohuena nauhana mansikka-mascarponeseoksen joukkoon samalla kokoajan sekoittaen. Vatkaa purkillinen kermaa vaahdoksi ja mausta sokerilla oman maun mukaan. Sekoita kermavaahto ja mascarponevaahto keskenään.
  • Leikkaa kakku kolmeen tai neljään osaan. Täytä ensimmäinen kerros vaniljakreemillä ja mansikka-raparperihillolla. Laita päälle seuraava kerros ja täytä se mansikkamoussella. Jos olet leikannut pohjan neljään osaan, täytä seuraava kerros jälleen kremeillä ja hillolla. Laita kansi kakun päälle. Itse teen kakun täyttämisen aina reunavuokaan, jonka saan kiristettyä aina juuri tekemäni kakun kokoiseksi. Tällöin mousse ei lähde valumaan reunoja pitkin. Laita kakku kylmään odottamaan kuorrutusta (ja täytteen hyytymistä) mielellään seuraavaan päivään saakka.
  • Päällystä kakku kevyesti vaniljakreemillä. Kauli sokerimassa sopivan kokoiseksi levyksi ja nosta kakun päälle. Tasoittele käsin tai tasoittamiseen tarkoitetuilla teloilla. Koristele marsipaanikoristeilla (elintarvikeliimalla voi liimata koristeet kakkuun, jolloin ne eivät lähde kuljetettaessa pois paikoiltaan!!). Voila!


Mansikkatäytekakku

Veljen vaimon isällä oli pyöreiden vuosien juhliminen edessä ja minulta pyydettiin juhliin mansikkakakkua. En ollut koko keväänä päässyt tekemään yhtään juhlakakkua, joten päätin revitellä oikein kunnolla ja leivoin kolmikerroksisen mansikka-kermakakun. Kakut kuljetettiin erillisinä paikan päälle, joten minulla on tällä hetkellä ainoastaan kuvia yksittäisistä kakuista. Pyysin kuitenkin, että minulle lähetettäisiin myös kuvia kasatusta kakusta, joten päivitän kyseiset kuvat tänne, niin pian kuin mahdollista!



Kakkuihin tein pohjiksi tavalliset sokerikakkupohjat. Väliin laitoin mansikkahilloa, tuoreita mansikoita sekä kermavaahtoa. Päälle pilkoin mansikoita. Kuorrutin kakut Flora vispillä koripunos-kuviota käyttäen. Mansikan kukat ja lehdet tein marsipaanista.


Koska kakusta tuli aika iso ja kerrokset olivat suhteellisen painavia, kävin ostamassa akryyliputkea, jolla tuin kerroksia, etteivät ne romahda. Ostin putken Etolasta eikä se edes paljoa maksanut. Kummisetäni sen sitten minulle sahaili paloihin, jotka upotin alimmaiseen ja keskimmäiseen kerrokseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti