lauantai 8. maaliskuuta 2014

Mansikka-raparperi-proteiini-murupatukat

Moikka!
Ensi viikolla se alkaa, nimittäin tämän kevään suurista kokeista ensimmäinen koittaa keskiviikkona. Seuraava onkin sitten seuraavan viikon perjantaina ja sitten alkaa puutteiden korjaaminen ja valmistautuminen siihen kaikkein suurimpaan: THE pääsykokeeseen. Eli siis näin alkuun back to basics ja kohti Rauman lukiota ja yo-kirjoituksia. Valmistautuminen on mulla mennyt aika tavalla viime tippaan, tai siis, sanotaan näin, että kaikki tuli luetuksi, mutta eipä tässä nyt paljon ylimääräistä aikaa jäänyt.

Yo-kirjoitukset. Kolme tuntia rankkaa puurtamista ja kolme tuntia piknik-elämää. Kun itse kirjoitin vuonna 2010 ylioppilaaksi, muistan eväskoristani löytyneen jugurtin lisäksi banaania ja omenaa sekä tietysti se tavallinen: säkillinen irtokarkkeja. Tällä kertaa ajattelin varustautua koitokseen eväiden puolesta vähän terveellisemmin ja päätimme Markuksen kanssa tehdä terveellisiä välipaloja terveellisistä aineksista. Lisäsimme patukkataikinaan vähän proteiinia, jolloin niitä voi käyttää proteiinipatukkojenkin korvikkeena, kun päivä on kiireinen eikä kunnon ruokaa ehdi syödä tai tehdä.

Viimeisimmän paastopäivän aikana selailin paljon erilaisia fitness- ja ruokablogeja ja etsin inspiraatiota terveellisistä snackseistä. Löysin useita reseptejä ja päätin ottaa muutaman niistä kokeiluun. Reseptit olivat kaikki jenkkilästä, minkä takia en ihan kaikkia aineita kaupasta äkkiseltään löytänyt, mutta sovelsin reseptejä sitten oman makuni ja löytyneiden ainesten perusteella ja hyvää tuli!


Ainekset:
3/4 cup kaurahiutaleita + ½ cup muruseokseen
1/3 cup Cook-Bake-Cake natural (Fast) maitoproteiinijauhe + 1/4 cup muruseokseen
2/3 cup graham täysjyvävehnäjauhoja + 1/4 cup muruseokseen
½ cup vaaleaa palmusokeria
3/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl himalajan suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
½ cup kookosöljyä
2 kananmunaa

Täyte:
220 g raparperia, kuutioituna
332 g mansikoita, halkaistuna
pienen sitruunan mehu
1 tl vanilja-aromia
1/4 cup vaaleaa palmusokeria
4 rkl maissitärkkelystä


  • Lämmitä uuni 180 asteeseen. 
  • Sekoita keskenään sitruunamehu, vanilja-aromi, palmusokeri ja maissitärkkelys. Sulata pakastetut raparperit ja mansikat tai pilko tuoreet sopiviksi paloiksi. Jos sulatat mansikat ja raparperit, valuta nesteet pois. (Itsehän tein sen virheen, että kaadoin kaiken nesteineen päivineen seokseen ja sitä saikin sitten siivilöidä ihan tarpeeksi.) Aseta seos sivuun.
  • Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaurahiutaleet, täysjyväjauhot, proteiinijauhe, palmusokeri, leivinjauhe, suola ja raastettu sitruunankuori. Sekoita joukkoon kananmunat ja kookosöljy. Muokkaa tasaiseksi taikinaksi. (Taikinan pitäisi olla kiinteää ja kosteaa)
  • Painele 2/3 taikinasta vuuan tai pellin pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Lisää tämän jälkeen pohjan päälle täyte tasaiseksi kerrokseksi. 
  • Sekoita loppuun 1/3 taikinaan loput kaurahiutaleet, täysjyväjauhot ja proteiinijauhe. Sekoita taikinaa käsin, kunnes se on murumaista. 
  • Kaada muruseos täytteen päälle tasaisesti. 
  • Paista uunin keskitasolla noin 45 - 50 minuuttia, kunnes muruseos alkaa saada kaunista väriä. 
  • Anna jäähtyä paiston jälkeen kunnolla ja leikkaa terävällä veitsellä palasiksi. (Itsehän en tätä noudattanut ja eipä ollut lopputulos kovin kummoinen. Vinkkinä annettiin myös, että parhaaseen lopputulokseen pääsisi, kun levyn antaisi jäähtyä yön yli jääkaapissa.)
Mmmmm, ja herkullista tuli! Kookosöljy oli minulle uusi tuttavuus, mutta ihastuin siihen heti ikihyvikseni. Näihinkin proteiinipatukoihin tai myslipatukoihin tai ihan-sama-mihin-patukoihin tuli ihana kookoksinen sivumaku. (Ja minähän siis olen kookoksen suuuuuuuri ystävä.) Maku ei kuitenkaan ollut niin läpitunkeva, että Markus olisi ilmoittanut jättävänsä patukat syömättä. (Se kun ei tunnetusti ymmärrä hyvän päälle...) Käytimme tähän reseptiin Urtekramin kookosöljyä, jota sattui Prismasta löytymään ja se ei ainakaan tuottanut toistaiseksi pettymystä. Ja heh, taisi purkin kyljessä lukea, että sitä voi käyttää huoletta myös ihonhoitoon!

Lisäksi kokeilin nyt ensimmäistä kertaa Cook-Bake-Cake -proteeinijauhetta ja se toimi ainakin näissä resepteissä oikein hyvin. Se on kehitetty erityisesti leivontaan ja sillä saa helposti nostettua tavallisten leivonnaisten proteiinipitoisuutta. Proteiinijauheella voi korvata noin 30 %  leivontaan tarvittavasta jauhomäärästä. Jauhetta olisi saanut myös suklaan makuisena (vaniljan makuinen oli Prismasta loppu *sniiiif*) ja naturellina. Otimme sitten lopulta naturellia, koska se on ehkä monikäyttöisempi ja tulee varmemmin käytettyä kuin se suklaan makuinen jauhe. Fast:in Proteiinileivonnaisia - vihkosesta löytyy tosi monia reseptejä, joissa tuota jauhetta käytetään, joten tulette sen jatkossakin tästä blogista bongaamaan. 

Fit-lehdessä oli myös juttu erilaisista suoloista, minkä perusteella meilläkin tavallinen jodioitu ruokasuola vaihtui mineraaliköyhyytensä takia himalajan suolaan eli ruususuolaan. Ostimme sitä Punnitse ja säästä - liikkeestä ja harkitsimme kauan hienon suolan ja vähän rakeisemman suolan välillä. Päädyimme kuitenkin hienoon suolaan tällä kertaa, ensi kerralla mieli voi kuitenkin olla jo muuttunut! (Ja suolan maku on muuten niin erilainen tavalliseen suolaan verrattuna ja siis todella hyvällä tavalla erilainen! Suosittelen!)




Follow on Bloglovin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti