Avomieheni saapui eräänä syyskuisena iltapäivänä töistä kotiin mukanaan 10 kiloa aivan taivaallisia, punaisia ja isoja Raike-omenoita. Voi sitä iloa, kun saa syödä omenaa kaikissa mahdollisissa muodoissa. Ja pariin kakkuunkin omenoista sitten riitti! Loppukesä ja syksy ovat mielestäni ihan loistavaa aikaa, kun pystyy harrastamaan omavaraisuutta ja kiinnittämään oikeasti huomiota raaka-aineiden alkuperään eli suomalaisuuteen. Kaikki suomalaiset syksyn herkut ovat niin edullisia, ettei ole mitään järkeä syytää rahaa espanjalaisiin tomaatteihin tai puolalaisiin omenoihin! Niitä ehtii taas syödä sitten tammikuussa, kun suomalaista ei ole tarjolla!
Mutta asiasta kolmanteen. Löysin tämän loistavan omenatosca kakun ohjeen Belle Baie:n blogista ja tekstin luettuani, olin aivan myyty: tätä oli aivan pakko kokeilla! Ja ei kakkua turhaan blogissa kehuttu, siitä tuli kuin tulikin aivan taivaallinen. Varsinkin toscasta tuli paras koskaan tekemäni tosca!
Pohja:
100g voita
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 omenaa
1 tl kanelia
Sulata voi mirossa ja jäähdytä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon jauhot sekä vaniljasokeri. Kaada lopuksi sekaan jäähtynyt voisula ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Halkaise omenat ja poista siemenkota. Itse en kuorinut omenoita olleenkaan, vaan pesin ne ainoastaan huolellisesti. Kaikki vitamiinithan löytyvät juuri kuoresta tai välittömästi kuoren alta, joten ei niitä sovi turhaan poistaa! Viipaloi omenat ja lado ne takinan päälle. Ripottele päälle vielä kanelia. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia. Kun otat kakun uunista, nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.
Tosca:
50g voita
3/4 dl sokeria
50g mantelilastuja
1 rkl vehnäjauhoja
1rkl maitoa
Sulata voi ja sokeri kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada sekaan jauhot ja mantelilastut, sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi maito. Kaada lämmin toscaseos kakun päälle ja laita uuniin 200 asteeseen noin 8-10 minuutiksi.
Tarjoile kakku hieman jäähtyneenä. Kakku myös mehevöityi luvatulla tavalla jääkaapissa, joten kylmäkään kakku ei ole tarjoilussa huono vaihtoehto!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti