Päätettiin sitten tehdä omenahilloja, kun niitä nyt tulee kuitenkin talven aikana käytettyä kakkuihin ja muihin tarkotuksiin, ja ehkäpä niistä joku saattaa pukin konttiinkin eksyä, ken tietää.. ;-) Valittiin kumpikin "oma" hillo, jota haluttiin kokeilla. Mä tahdoin kokeilla paahto-omenahilloa, jonka ohjeen olen nähnyt Tee itse herkulliset hillot, hyytelöt ja marmeladit - kirjassa. Markus taas pitää kovasti viskistä, minkä vuoksi päätettiin soveltaa omena-kanelihillon reseptiä ja tehdä siitä viskiomenahilloa.
Paahto-omenahillo:
750 g omenoita (kuorittuna ja siemenkodat poistettuna)
1 rkl sokeria
½ tl kanelia
n. 2 rkl vettä
375 g hillosokeria (2:1)
Esivalmistelut:
Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat palasiksi. Ruskista sokeri kevyesti paistinpannussa, lisää omenanpalat pannuun ja karamellisoi sulaneessa sokerissa miedolla lämmöllä. Hyytymiskoetta varten aseta pieni lautanen kylmään.
Valmistus:
Pane kaikki ainekset kattilaan, kuumenna kiehuviksi ja keitä poreillen neljä minuuttia koko ajan hämmentäen. Poista pinnalle nouseva vaahto parhaasi mukaan. Nosta kattila pois keittolevyltä ja tee hyytymiskoe. Hyytymiskokeessa pieni tippa hilloa nostetaan lautasen reunalle. Jos tippa ei valu ja sen pintaan muodostuu "nahka", hillo on valmista purkitettavaksi. Muussa tapauksessa hilloa tulee vielä keittää ja hyytymiskoe uusia pienen ajan kuluttua uudelleen.
Hilloa varten lasipurkit huuhdellaan kiehuvalla vedellä. Purkit suljetaan välittömästi ja käännetään ylösalaisin 5 minuutiksi. Tällä ohjeella hilloa tuli n. kaksi ½ litran purkkia.
Viskiomenahillo:
1,5 kg omenoita (kuorittuna ja siemenkodat poistettuna)
1½ dl viskiä
½ tl kanelia
1½ (495 g) pkt hillo-marmeladisokeria (1:3)
Esivalmistelut:
Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat palasiksi. Keitä puolet omenoista vesitilkan kera hienoksi soseeksi. Hyytymiskoetta varten aseta lautanen kylmään.
Valmistus:
Kaada omenasoseen joukkoon viski ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon loput aineet ja saata kiehumaan. Anna kiehua neljä minuuttia koko ajan hämmentäen. Kuori pintaan noussut vaahto pois parhaasi mukaan. Nosta kattila pois keittolevyltä ja tee hyytymiskoe. Jos hillo on tarpeeksi keittynyttä, kauho se kiehuvalla vedellä steriloituihin lasipurkkeihin. Sulje purkit välittömästi ja käännä ne ylösalaisin viideksi minuutiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti