keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Rapea maalaisleipä

Meillä oli leipä loppu. Ja Markus ei tunnetusti selviä aamusta ilman leipää (ehkä vähän liioittelen, kyllä se varmaan selviäisi, mutta tavalla, joka vastaa lähinnä grumpy cat:ia ;-)). Noh, kello oli sitten jo lähes yhdeksän, kun aloin leipää leipomaan. Olin tämän ohjeen löytänyt jo kauan aikaa sitten Foodie.fm - aplikaatiosta, joka on S-ryhmän kauppojen yhteistyön tulos. Aplikaatiosta löytyvät parasta aikaa voimassa olevien tarjousten lisäksi kauppalistan teko sovellus sekä paaaljon erilaisia reseptejä, ja mikä parasta, jokaisesta reseptistä kaikki tarvittavat ainekset voi lisätä suoraan ostoslistalle. Ehkä tämä hehkutus riittää nyt tältä erää. (Mutta oikeasti, se aplikaation on kätevä, uskokaa tai älkää)

Maalaisleivästä tuli meillä aikatavalla maalaispatonkien näköisiä, ja olivat muuten tosi hyviä! Hiukan sovelsin reseptiä, jotta sain siitä täysjyväisämmän, mutta muuten mentiin alkuperäisen mukaan. Olen kuitenkin vasta äskettäin jälleen lämmitellyt suhdettani suolaisiin leivonnaisiin ja leipiin, joten en uskalla heti alkuun alkaa liian uskaliaaksi ja luovaksi (älkää huoliko, kyllä sekin ilo vielä alkaa!).





Ainekset:

3 dl vettä
4 rkl fariinisokeria
1 dl grahamjauhoja
1 pss kuivahiivaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
1 tl suolaa

  • Mittaa 42 asteinen vesi, fariinisokeri ja grahamjauhoihin (siihen yhteen desilitraan, joka on ohjeen alussa) sekoitettu kuivahiiva kulhoon ja sekoita. Anna seisoa noin 10 minuuttia, kunnes seos kuplii. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista sekä suola. Lisää loput jauhot ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja on kimmoisaa.
  • Jätä taikina kohoamaan noin 1½ tunniksi. Itselläni ei tätä aikaa ollut, joten annoin taikinan kohota vain noin tunnin ajan. Se kuitenkin riitti mielestäni oikein hyvin!
  • Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse palat suurin piirtein suorakaiteen muotoisiksi. Kääri patongit rullaksi ja jätä saumapuoli alaspäin. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia. 
  • Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Nosta uunin pohjalle uunivuoallinen vettä, jotta ilma uunissa on kosteaa ja leipä saa rapean pinnan. Nosta toinen pelti kuumenemaan uuniin. 
  • Siirrä kohonneet leivät kuumenneen uunipellin päälle ja vedä terävällä sahalaitaisella veitsellä viillot leipien pintaan. Poista vesivuoka uunista.
  • Paista leipiä 5-10 minuuttia uunin alatasolla ja käännä lämpö sitten pois päältä. Tarkkaile leipien kypsymistä: jos leipien pinta tummuu liikaa, ota uuni jo aiemmin pois päältä. Jos uunista alkaa tulla palaneen käryä, vaikka pinta näyttää hyvältä, kannattaa leipiä nostaa hieman ylemmäs, sillä palaneen haju tulee todennäköisesti leipien pohjista. Anna leipien kypsyä vielä jälkilämmössä 10-15 minuuttia. 
  • Leivät ovat kypsiä, kun ne pohjaan koputettaessa kumisevat. Jäähdytä leivät ritilällä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti