Innostuin nyt tosissani leivän leipomisesta. Itse tehdyssä leivässä on niin monta hyvää puolta. Ensinnäkin kaikkien ainesten määriä pystyy itse kontrolloimaan eikä suolan määrää tarvitse esimerkiksi arvailla. Lisäksi voi olla varma, ettei leipään ole päätynyt mitään E:llä alkavaa. Ja lopuksi mainittakoon vielä se tuoksu ja tunnelma leivottaessa ja se aivan ihana tuoreen leivän maku ja suutuntuma sitä syödessä. Mmmm!
Tällä kertaa vuorossa olikin ruisleipä. Muistan melkein kaksi vuotta sitten saaneeni Maku - lehden, jossa oli muutaman sivun edestä leipäreseptejä. Silloin törmäsin tähän ihanaan reseptiin ensi kerran ja teurastin sen tekemällä ruiskorppuja, joita oli ensinnäkin hankala syödä ja jotka eivät maistuneet oikein muulta kuin palaneelta taikinalta. Resepti jäi sen jälkeen unholaan. Nyt kuitenkin päätin verestää vanhoja muistoja ja ottaa selkävoiton tästä reseptistä. Eihän se niin vaikeaa oikeasti ollutkaan, kun vain noudatti reseptiä alusta loppuun, tässä tapauksessa ihan millin tarkasti! Taikina kun piti kaulita 1½ cm paksuksi levyksi, ei 4 mm paksuksi levyksi, kuten viimeksi karrikoiden päädyin tekemään.
Tänään illalla kysyin Markuksen mielipidettä siihen, minkä viime viikolla leipomistani asioista päivitän tänään blogiini (KYLLÄ! Paljon lisää herkkuja tulossa, koska minulla oli viime viikolla LOMA!) ja vastaus oli nopea ja selkeä: RUISLEIVÄT! Perustelukin oli selkeä: Viime viikon paras juttu! Tässä siis resepti teillekkin, jotta voitte tehdä mahdollisesti jonkun ihmisen kulinaarisen viikon "parhaan jutun"! :-) Hauskaa loppu viikkoa kaikille!
Ainekset:
25 g tuorehiivaa
6 dl vettä
1 rkl siirappia
½ tl suolaa
11 dl Myllärin ruisleipäainesta
2 dl kuivattuja karpaloita
Leivontaan:
ruisjauhoja tai ruisleipäainesta
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja suola. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja lisää karpalot. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
- Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. Kumoa kohonnut taikina hyvin jauhotetulle pöydälle (ja tämä tarkoittaa oikeasti jauhotettua pöytää, ei mitään vähän sinnepäin kourallinen jauhoja - jauhotusta). Kaulitse taikina jauhoja apuna käyttäen noin 20 cm x 30 cm kokoiseksi, ja 1,5 cm paksuiseksi levyksi. Ripottele pinnalle jauhoja, jos pinta ei jo valmiiksi ole jauhoinen.
- Jaa levy 16 palaan ja nosta palat pellille kohoamaan. Kohota paloja liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Pistele palat haarukalla ja paista 250 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti