Keskiviikkona vietettiin Runebergin päivää ja totta kai silloin pitää olla tarjolla runebergin torttuja. Ostin viime vuonna Ikeasta "muffinipellin", jonka kuopat ovat syviä ja vähän runebergin tortun mallisia, joskin paljon tavallista pienempiä.
Halusin tänä vuonna tehdä runebergin torttuja, jotka ovat ihanan kosteita sisältä ja oikein sulavat suuhun. Lisäksi halusin tänä vuonna ehdottomasti kokeilla kostuttamista punssilla, vaikka se tänäkin vuonna "ehdottomasti kiellettiin". Päätin kuitenkin uhmata käskyä ja käydä ostamassa Alkosta pullon punssia. Pullo on kyllä todella iso ja torttujen kostuttamiseen taisi kulua noin 4 cl likööriä....
Etsiskelin ja lueskelin reseptejä pitkän tovin ja yritin kerätä resepteistä niiden parhaita puolia ja aloin jo yhdistellä eri ominaisuuksia, jotta tämän vuoden runbergeistäni tulisi loistavia! Löysin lopulta kuitenkin reseptin ja siihen liittyvän "haasteen" ja päätin tarttua siihen. Kyseessä oli Koko Suomi leipoo -ohjelman Tekninen tehtävä: Runebergin tortut. Sivuilta löytyi resepti, jota kilpailijoidenkin oli noudatettava ja tuloksena piti syntyä kosteita ja tasalaatuisia runebergin torttuja. Aikaa tähän kaikkeen oli yhteensä 1h 30 min. Päätin siis kokeilla itsekin.
Resepti oli kokonainen ja ainoat puuttuvat ohjeet liittyivät torttujen paistamiseen ja kostutus- sekä koristelutarpeiden valmistamiseen. Sokeri-vesikuorrute ja punssi-sokeriliemi eivät olleet kovin vaikeita valmistaa, mutta koko taikinan valmistamisen ajan mietin uunin lämpötilaa. Lopulta päädyin 200 asteeseen ja noin 15 minuuttiin.
Lopputulos oli juuri sellainen kuin olin halunnutkin ja sain Markuksenkin innostumaan torttujen kostuttamisesta niin paljon, että hän oma-aloitteisesti toi minulle karvasmantelilikööri pullon ja pyysi tekemään kostutusliemen myös siitä. Karvasmanteliliköörillä kostutetut tortutkin olivat muuten ihan taivaallisia!!
Koska paistoin tortut muffinipellillä enkä tiedä yhtään, miten aidot ja oikeat tortut leipomoissa tehdään, omiini kohosi muffinssimainen "hattu". Päätin leikata hatun pois ja tehdä tästä leikatusta pinnasta runebergin tortun pohjan. Hatuista sain idean tehdä runebergin torttu whoopieita, jotka saivatkin jopa enemmän kehuja kuin itse runebergin tortut, niihin kuin mahtui paljon enemmän täytettä ja joka puraisulla sait hilloa sekä sokeri-vesikuorrutetta taikinan kanssa suuhusi.
Ja ei muuta kuin leipomaan!
Ainekset:
200g voita
40 g sokeria
70 g fariinisokeria
100 g kananmunaa
100 g kermaa
200 g vehnäjauhoja
70 g mantelijauhoa
70 g korppujauhoja
5 g leivinjauhetta
5 g kardemummaa
Lisäksi:
Vadelmahilloa
Punssia
Sokeri-vesikuorrutetta
Punssi-sokerivesi:
4 - 6 cl punssia
1 dl kiehuvaa vettä
1-2 rkl sokeria
Sokeri-vesikuorrute:
Tomusokeria
vettä
- Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi ja pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmunat puolet kerrallaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita taikinan joukkoon vuorotellen kerman kanssa. Annostele taikina vuokiin kahden lusikan avulla. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes runebergin tortut ovat kypsiä.
- Anna torttujen jäähtyä kunnolla ennen kostutusta ja koristelua.
- Keitä vesi ja sekoita sokeri joukkoon. Sekoittele, jotta sokeri liukenee veteen. Sekoita sokeriveteen punssi ja maista. Lisää punssia halutessasi.
- Sokeri-vesikuorrutetta varten mittaa pieneen kulhoon haluamasi määrä tomusokeria ja sekoita joukkoon vettä pieninä tippoina, jotta kuorrutteesta ei tule liian juoksevaa.
- Leikkaa tortuista muffinimainen hattu pois ja siirrä sivuun odottamaan. Kostuta tortut kauttaaltaan punssi-sokerivedessä siten, että ne kostuvat myös sisältä, uskalla siis kostuttaa niitä tarpeeksi.
- Pursota torttujen päälle sokeri-vesikuorrutteesta rinkula ja täyte rinkula pursotetulla vadelmahillolla.
- Kostuta whoopietkin kauttaaltaan ja täyte sokeri-vesikuorrutteella ja vadelmahillolla.
Jos haluat käyttää punssin sijasta karvasmantelilikööriä toimi samalla tavalla kuin punssi-sokerivettä tehdessäsi, mutta vaihda vain likööriä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti