Heipä hei!
Työkiireet ovat taas vieneet bloggailuenergiat ja tämän päivityksen tänne saaminen kesti neljä päivää.. Tarkoituksenani oli se saattaa jo luettavaan kuntoon aiemmin tällä viikolla, jotta olisin tänään voinut päivitellä jo SEURAAVAN reseptin/idean teille testattavaksi! Nyt saatte sitä odotella vielä päivän tai pari, mutta kaunista ja maukasta pullaa kannattaakin odottaa! ;-)
Tämän hetken trendisana tuntuu olevan säästäminen. Näin joulun alla säästäminen ja priorisointi ainakin meidän taloudessamme on jatkuvasti kielen päällä. Olemme parin viikon päästä lähdössä unelmareissulle kiertämään pari Keski-Euroopan isoa kaupunkia ja itse suurena jouluihmisenä olen aivan innoissani ihanista ja isoista joulumarkkinoista, joilla pääsemme käymään. Lisäksi loma tulee meille molemmille todellakin tarpeeseen! Tämä on yksi syy, miksi olemme yrittäneet säästää lähestulkoon kaikessa mahdollisessa viimeisen kolmen viikon aikana. (Matkaa varten olemme kyllä rahamme säästäneet jo aikoja sitten, mutta reissuraha kuulostaa kyllä hyvältä, kun on Glühweinia ja panimoita yms tarjolla.)
Yksi säästämisen muodoistamme on ollut leivän leipominen aivan itse. Jauhot sun muut herkut maksavat kyllä kaupasta ostettuna aimo summan, mutta se määrä leipää, mikä niistä pusseista syntyy, on ihan uskomaton! Loppujen lopuksi leivän leipominen säästää pitkän pennin, kun sitä harrastaa säännöllisesti. Totta kai itsekin olemme jonkun kerran sortuneet ja hakeneet pussillisen paahtoleipää kaupasta, aina kun niitä tunteja ei vain tunnu olevan riittävästi vuorokaudessa. Mutta säästö se on pienikin säästö ja leipomalla itse leipämme olen toivonmukaan säästänyt meille rahat muutamaan höyryävään mukiin Glühweinia!
Ainekset:
Juuri:
4 dl vettä
10 g hiivaa (itse laitoin n. 6 g eli ½ pss kuivahiivaa)
2 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
Lisäksi:
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
2 rkl vettä
reilu ½ pss kuivahiivaa
1 dl auringonkukansiemeniä
10 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
1 kananmuna
2 rkl unikonsiemeniä
2 rkl auringonkukansiemeniä
- Juurta varten sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Sekoita jauhot n. 25 asteiseen veteen. Anna juuren seistä huoneenlämmössä kuutisen tuntia.
- Sekoita juuren joukkoon siirappi, suola ja 42 asteisen veden joukkoon sekotettu hiiva (hiiva tulee olla sekoitettuna pieneen määrään jauhoja) sekä auringonkukansiemenet. Alusta taikinaan vehnäjauhot ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
- Voitele leipävuoka ja pyöritä taikinasta tanko, jonka saa sopivasti sujautettua vuokaan. Anna kohota n. 15 minuuttia.
- Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle siemenet. Vedä terävällä veitsellä muutama viilto leivän pintaan.
- Paista leipää ensin 250 asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Laske sitten lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 25-30 minuuttia. Jäähdytä leipä ritilällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti