sunnuntai 18. elokuuta 2013

Donitsit

Vappuna en tahtonut tehdä niitä iänikuisen vanhoja ja tylsiä vappumunkkeja öljypadassa uitettuna. Ei tehnyt myöskään mieli tehdä tippaleipiä eikä rosettejakaan. Siksipä sitten päätin ostaa donitsivuuan ja kokeilla tehdä itse kuorrutettuja vappudonitseja. Olisin tietysti halunnut keksiä reseptin, jolla donitseista saa yhtä rasvaisia ja maistuvia kuin Arnoldsin donitsit ovat, mutta jostain kumman syystä tämä kuitenkin jäi vain haaveeksi. Rasvaa lisäämällä taikinasta ei vain tullut samanlaista, minkä takia sitten päätin luovuttaa ja vaihdella ainoastaan taikinan makua ja kuorrutuksia.

Ainekset:

50-100 g voita oman maun mukaan
1 1/4 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 dl maitoa
1 tl sitruunan kuorta raastettuna

Kuorrute:

200 g maitosuklaata
strösseleitä tai turkinpippuri rouhetta oman maun mukaan
         TAI
2 limen mehu
tomusokeria
limenkuorta raastettuna


  • Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää seuraavaksi joukkoon kananmuna edelleen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Mausta sitruunankuoriraasteella. Vaihtoehtoisesti taikinaa voi maustaa kaakaojauheella. Vaaleaa ja tummaa taikinaa voi myös sekoittaa keskenään, jolloin saa aikaan tiikeri-donitseja.
  • Voitele donitsipelti ja pursota taikinaa kuoppiin. Paista donitseja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia
  • Kumoa leivokset ja anna niiden jäähtyä ennen kuorruttamista.
  • Kuorrutusta varten sulata suklaa tai sekoita keskenään tomusokeri ja lime mehu. Kasta donitsien toinen puoli kuorrutteeseen ja käännä oikein päin. Koristele heti strösseleillä tai limen kuori raasteella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti