sunnuntai 18. elokuuta 2013

Mallasvuokaleipä

Olin ystäväni luona kyläilemässä ja jossain vaiheessa tartuin maakunta keittiöitä esittelevään keittokirjaan ja löysin sieltä muun muassa tämän mallasvuokaleivän ohjeen. Olen ohjetta ensimmäisen kerran jälkeen hiukan muokannut, koska halusin leivästä enemmän saaristolaislimppumaisen. Jotta saavuttaisin kyseisen maun, lisäsin taikinaan sokeria. Ilman sokeriakin leipä oli hyvä, muttei sellainen, mitä itse tahdoin. Leivän leivoin Lidlistä ostamaamme leipävuokaan, joka on vetoisuudeltaan tavallista leipävuokaa isompi. Tällöin taikinasta tuli yksi leipä.

Ainekset:
1 ½ dl kaljamaltaita
3 dl kiehuvaa vettä
2 dl piimää
50 g hiivaa
4 rkl siirappia
n. 1 dl sokeria
1 ½ tl suolaa
3 rkl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
4 dl ruisjauhoja


  • Mittaa kaljamaltaat kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna maltaiden turvota noin tunnin ajan eli kunnes neste on imeytynyt
  • Murenne hiiva kädenlämpöiseen piimään ja sekoita liemi turvonneisiin maltaisiin.
  • Lisää seokseen siirappi, suola, sokeri, öljy ja jauhot puuhaarukalla voimakkaasti sekoittaen.
  • Voitele leipävuoka ja siirrä taikina vuokaan jättäen kohoamisvaraa. Peitä vuoka liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
  • Paista leipää uunin alaritilällä 175 asteessa 30-45 minuuttia tai kunnes leivät ovat tikulla kokeiltaessa kypsiä.
Leipä on hyvää lämpimänä, mutta vielä parempaa muutaman päivän päästä leipomisesta, jolloin rakenne ei ole enää niin mureneva.

Kohonnut leipä vuoassa menossa uuniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti